Bugun...


Aile Hekimi Dr. Ozan UZKUT

facebook-paylas
DOKTORLARA ZAM YAPILDI MI?
Tarih: 07-12-2021 15:01:00 Güncelleme: 07-12-2021 15:01:00


Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanımızın onayı ile sağlık bakanımız pratisyen hekimlere 2500 uzman hekimlere ise 5000 lira zam yapıldığını büyük bir müjde şeklinde açıkladı. Bu yüzden bir çok sağlık çalışanı grev kararı aldı "bize niye yok" diye öğretmenler bozuldu "niye onlara var da bize yok" diye ve halk ise galyana geldi "biz aç perişan halde gezerken niye doktorlara bu kadar zam yapıldı zaten çok kazanıyorlardı artık daha çok kazanacaklar" diye hekime şiddeti artırıp doktor dövmek için bahaneler üretmeye başladılar. Acaba gerçekten hekimlere böyle bir zam yapıldı mı?


Devlet hastanesinde çalışan bir uzman hekim üç tür maaş alıyordu. Devletin 3600 ek göstergeden verdiği emekliliğe yansıyan maaşı ki bu maaş derecesine göre dört bin lira ile altı bin lira arası değişiyordu, bir de sabit döner alıyorlardı, bu da dört bin lira ile beş bin lira arası değişiyordu, bu para emekliliğe yansımıyor ama çalış çalışma sabit olarak bu parayı alıyorlardı. Bir de bunun üzerine performansa dayalı yani fazla çalışmaya dayalı ayrıca bir para daha alıyorlardı bu para sadece çok çalıştığında, çok hasta baktığında, çok ameliyat yaptığında ekstra olarak veriliyordu.


Geçtiğimiz eylül ayında doktorların performansa dayalı aldıkları döner sermaye parasında büyük bir indirime gidildi, neredeyse artık bu para o noktasına geldi, bunun sebebi hekim dışı personele döner sermayeden daha fazla verilmesi, bu döner sermaye gelirinin SGK'sını ödeyemeyen kişilerin tedavisinde kullanılması, Suriye'den gelen misafirlerimizin tedavi giderlerinin bu paradan ödenmesi idi. Doktorlar da bu yüzden artık bir performansa dayalı döner istemiyoruz sadece maaş ve sabit döner yeter dediler ve fazladan hasta bakmamaya başladılar, bunun üzerine normalde on beş dakikada bir olan randevu sayısını bakanlık beş dakikada bire indirip doktorların performansını zorla artırmaya kalktı ama bunun da bir çok sıkıntıları oldu.


Şimdi gelelim zam meselesine, hekimlere verilen sabit döner artık maaşa eklenecek yani sabit döner kalkıyor bu maaşa ekleniyor direk maaş olarak verilecek, bunun faydası şu, artık hekimler daha iyi emekli maaşı alacak, üzerine performansa dayalı döner devam edecek ama yine diğer masraflar çıktıktan sonra… Yani aslında çalışan hekim için ellerine geçende hastanelerde maaş farkı olmayacak onlara ekstra bir beş bin lira verilmeyecek, farklı bir maaş almayacaklar.


Aile hekimleri zaten bu statünün dışında, zaten onları hiç etkilemiyor, onların gelirlerinde hiç bir artış olmayacak. TSM'de veya sağlık müdürlüğünde çalışan hekimlerde bu maaş artışı yansıyacak, uzman hekimlerin maaşı beş bin, pratisyen hekimlerin maaşı iki bin beş yüz artacak.


Emekli hekimlere gelince çalışmaya emekli hekimler için ayrıca verilen iki bin beş yüz artık çalışsın çalışmasın herkese verilecek, bu çalışan hekim için pratisyense iki bin beş yüz liralık bir avantaj sağlayacak, çalışmayan hekimin maaşı değişmeyecek. Çalışan veya çalışmayan  uzmanın emekli maaşı biraz daha artacak ama o da ancak iki bin beş yüz lira.


Yani aslında iktidar yine yapacağını yaptı, sanki hekimlere çok para veriyormuş gibi yapıp aslında hiç para vermedi, herkesi galyana getirip doktor düşmanı yaptı, hekimlerle hekim dışı personeli birbirine kırdırdı, araya nifak soktu, milleti hekimlere karşı doldurdu, böylece açlık ve sefaletin kızgınlığını kendi üzerinden çekip doktorların üzerine yöneltmeye çalıştı. Sanırım bu işi çok iyi yapıyorlar.





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI