Bugun...


Aile Hekimi Dr. Ozan UZKUT

facebook-paylas
YÜRÜYÜŞ VE YAŞLANMA
Tarih: 13-11-2020 18:48:00 Güncelleme: 13-11-2020 18:48:00


Yürümek hele belli bir yaşta iseniz hem bacak kaslarınız için hem de kalbiniz için dolayısı ile tüm vücut fonksiyonları için en önemli her yaşta yapılabilecek, her durumda yapılabilecek belki de tek spor… Hiç bir masraf gerektirmiyor, özel vakit ayırmak yetiyor, fırsatları da bu anlamda değerlendirmek yani her boş anınızda yürümek çok önemli ve çok sağlıklı… O yüzden yürümekle ilgili hiç bir fırsatı kaçırmamanızı, yürüyebileceğiniz her yere yürüyerek gitmenizi salık veririm.


Bacakların gücü çok önemli, bilhassa da erkekler için… Bir erkek hangi yaşta olursa olsun iki hafta yürüyemezse ömründen 10 yıl gider. Çünkü 2 haftalık yürüyüş yapmamak bacak kaslarında % 20-30 arasında erimeye yol açar, bu da bacak kaslarını güçsüzleştirir. Bacak kaslarının güçsüzlüğü diğer kasları bilhassa da omurgayı etkiler, bu da organları etkiler. Daha sonra eksersizle güçlendirseniz bile belli yaşın üstünde iseniz yani 70 yaşın üstünde iseniz bu kolay kolay yerine gelmez. O yüzden uzun süre yatan erkekler eğer bacak kaslarına gerekli fizik tedavi veya eksersiz yapılmazsa bunu ömürlerinden kaybederek öderler.
Kadınlarda kas yapısı daha az olduğu için ve iskelet ağırlığı daha az olduğu için bu durumdan daha az etkilenirler.


Ayaklarımız ayrıca vücudumuzdaki kanın % 50'sini taşırlar adeta vücudumuzun kan deposu bacaklarımızdır. Hareketsizlik buradaki kanın durağanlığına,bu da kanın pıhtılaşmasına, bu pıhtının kalbe ve beyne giderek felç olmamıza, kalp krizi geçirmemize veya bir organ hasarı geçirmemize sebep olabilir.


İnsan faaliyetlerinin % 70 aktivitesi bacaklardan olur yani enerji yakılması bacak kasları tarafından gerçekleşir, bu enerji yakımı olmazsa vücutta yağ ve şeker birikimi olur, bu birikim yine aynı şekilde organlarda yağlanmaya, hipertansiyona, diyabete, çoklu organ yetmezliğine ve metabolik sendrom dediğimiz tüm bu hasarların oluşumuna sebep olur.


Gene eğer yürümez isek ayaklardaki kemiklerde osteoporoz dediğimiz kemik erimeleri hızlanacak bu da kolay kemik kırıklarına neden olacak, kemik kırıkları da hem daha çok hareketsizliğe hem de tromboz oluşumu ile çoklu organ hasarına sebep olacaktır.


Hangi yaşta olursak olalım, günde en az 30-40 dakika yürümek çok önemlidir, çabuk yaşlanmamak, sağlıklı kalmak için insanoğlu yürüyüş yapmak zorundadır. Bilhassa da erkeklerin bu yürüyüşü yapması uzun yaşamak istiyorlarsa olmazsa olmazıdır.
65 yaş üstü vatandaşlarımıza sokağa çıkma yasağı getirirken bu durumu gözden kaçırmamamız gerekir. Onların güneşten, yağmurdan korunarak yürüyüş yapmaları hava kadar, su kadar gereklidir. Bu yüzden hapishanelerde bile günde 1-2 saat yürümeleri için hükümlüler avluya çıkarılır ve orada bol bol yürümeleri sağlanır.


Yürümek çok önemli, hayatibir ihtiyaçtır, mutlaka yapılması gerekir. Çevrenizdeki insanları yürümeye teşvik edin. Bol bol yürüyüşler düzenleyin, her yaşta yürüyüş sağlıklı olmanın, uzun yaşamanın, tansiyonun, diyabetin, felçlerin, kemik erimelerinin, kan hastalıklarının, organ yetmezliklerinin en önemli ilacıdır. Her fırsatı değerlendirelim, asansör yerine merdivenleri tercih edelim, yakın mesafeleri yürüyerek alalım, günde en az 5000 adım atalım… Veya günde 1 saat yürüyelim.

(Ozanca sağlık mobbing politika kitabımdan)





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI