Bugun...


Aile Hekimi Dr. Ozan UZKUT

facebook-paylas
TOPLUMSAL BAĞIŞIKLIK
Tarih: 21-09-2021 12:11:00 Güncelleme: 21-09-2021 12:11:00


Toplumsal bağışıklık pandemiden en az hasarla ve en net şekilde korunmanın yolu, biz de zaten bu pandemiden ancak toplumsal bağışıklığımızı sağladığımız zaman kurtulacağız. Bunun için yol var, ya toplumun % 70'i hastalanacak, ölenler ölecek, kalanlar kalacak ya da toplumun % 70'i aşı olacak. Ama nasıl, bu konulara değinmek istedim…


Toplumsal bağışıklıkta sürü bağışıklı dönemini başta hatırlarsanız, İngiltere başta olmak üzere bazı ülkeler denemeye kalktı ama sonuçları umdukları gibi olmadı, çünkü bu virüs toplumdaki zayıf kişileri değil sağlam kişileri de hatta herkesi tehdit ediyor ve yaşamını alabiliyordu. O yüzden hemen vazgeçtiler, ayrıca hastalığı geçiren tam olarak korunmuyor, varyant değiştiği anda yeniden hastalanıyor ve ikinci hastalık hasarlı organın üzerine gelince de daha ölümcül oluyordu. HATTA bu virüsün yaptığı organ hasarı aylarca belki yıllarca geçmiyor hatta belirti vermese de yaşamaya devam edebiliyor, vücudun zayıf düştüğü bir anda tekrar hasar verip kalp krizi, akciğer embolisi, böbrek yetmezliği, beyin kanamaları gibi bir çok hastalığa sebep olabiliyor. O yüzden çok kısa zamanda bu yöntemden vazgeçildi, sadece aşı ile bağışıklı sağlayabileceğimiz ortaya çıktı.


Aşı ile bağışıklık toplumun % 70'ini aşılamakla mümkün ama onun da şartları var. Toplumun % 70(ini aşının etki süreci içinde aşılarsak bu mümkün, eğer etki sürecince aşı yapamazsak toplumsal bağışıklığı sağlayamıyoruz. Sürekli olarak aşıyı tekrarlayıp duruyoruz. Peki bu aşının etki süresi dediğimiz şey ne derseniz, bu süre aşının vücudumuzda antikor ürettiği yani aşı yapıldıktan sonra etkin antikor seviyemizin etkin kaldığı süre olarak adlandırabiliriz. Bu süre sinovac aşısında yapılan araştırmalara göre 3-4 ay, biontech aşısında ise 6-8 ay olarak saptanmıştır. Bu demektir ki sinovac aşısını eğer topluma yapıyorsak toplumun % 70'inin 3-4 ay içinde aşılamazsak toplumsal bağışıklık sağlayamıyoruz, aynı biontech aşısı için de geçerli. Eğer 6-8 ay içinde toplumun % 70'ini aşılayamazsak toplumsal bağışıklı sağlayamıyoruz. Aşılamadaki gecikilme toplumsal bağışıklığa zarar veriyor o yüzden de sinovac aşısı için üç ayda bir, biontec aşısı için de altı ayda tekrar aşılanması gerekiyor.


Aşı yüzdelerini de yani toplumun ne kadarı aşılandığını gösteren tablolar verildiğinde çift doz sinovac aşısı yaptıranların üzerinden dört ay geçmişse sanki aşılanmamış kabul edilip yeniden aşı programına alınması gerekir, aynı şey biontec aşısı olup üzerinden altı ay geçtikten sonra da geçerlidir. Ama biz çok başarılı görünmek için bunu yapmıyoruz, bu yüzden de aşı oranlarımız yüksek görünse de ölüm ve hastalık taşlıma oranlarımız hiç düşmüyor. Bir de yapılan yanlışlık toplumun % 70'inin aşılanması gerekiyor, sadece 18 yaş üstünün % 70'i değil ve o ülkedeki herkesin % 70'i sadece T.C. vatandaşlarının değil ülkemize toplam yüz milyon insan yaşıyor, toplumsal bağışıklı için biontec aşısının en az yetmiş milyon kişiye altı ay içinde, sinovac aşısının ise üç ay içinde yapılması gerekiyordu. Biz bu sayıların çok uzağındayız ve o yüzden de pandemiden hasar gören ilk beş ülke sıralamasından iki yıldır çıkamıyoruz.


Eğer bu şekilde hesaplamazsak hem halkı yanıltır, hem kendimizi yanıltır, hem de pandeminin bitmeyeceği izlenimi verip halkı umutsuzluğa sürükleriz. Ama bence virüs pandemiler 18 ay önce de yazdığım gibi 24 ayda biter ve bu zaman bizim için Şubat sonu- Mart ortası gibidir, bu pandemi de bizim gayretimizle değil virüsün insafıyla bu zamanlarda biter diye düşünüyorum.

(Ozanca sağlık mobbing politika kitabımdan)





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI