Bugun...


Aile Hekimi Dr. Ozan UZKUT

facebook-paylas
BULANTI - KUSMA
Tarih: 04-07-2021 17:10:00 Güncelleme: 04-07-2021 17:10:00


Son zamanlarda koronadan başka yaygın bir hastalık var, genellikle bir gün süren çok şiddetli bulantı- kusma yapan bir hastalık bazen çok şiddetli oluyor ve o kadar şiddetli oluyor ki hastanede serum tedavisi ile ancak kontrol edilebiliyor. Öncelikle bunun nedenlerini araştırmak istedim.


Sadece bulantı, kusma yapması yanında ishal, ateş gibi bulgu yapmaması ve bir gün sürmesi bu hastalığın virütik bir hastalık olduğunu gösteriyor, yaygınlığının çok olmaması ise bu hastalığın ya yenilen yiyeceklerden ya da havuzlardan bulaştığını düşündürüyor. Aslında havuzlardaki klor ve benzeri kimyasallar bu tür virüslerin bulaşmasına engeldir ama yine de dayanıklı bir virüs yaşayabilir. Ancak havuz kenarları ortak kullanılan şezlong, masa ve benzer yerlerden kısa süreliğine bulaş düşünülse de virüsün bu şekilde yayılma olasılığı da düşüktür.


Benim tahminim bu virüs iyi yıkanmadan yenen meyvelerden veya sokak satıcılarından aldığımız yiyeceklerden bulaşıyor. Bilhassa çocuklarda olduğu zaman insanı çok rahatsız eden, güçsüz bırakan bu durumdan kurtulmanın yolu iyice yıkamadan hiç bir meyve ve sebzenin yenmemesi, lokantalarda salata benzeri yiyecekler istendiğinde iyice yıkandığından emin olunması geliyor.


Otel ve benzeri yerlerde ortadaki salatalar bence bu konuda tehlike yaratabiliyor, artık çoğu otel servisi kendi elemanlarına yaptırsa da temizliğinden emin olmadığınız salataları almayın derim. Meyveleri ise soyulmuş doğranmış olarak almayın, mümkünse kendiniz soyun, kendiniz yıkayın ve öyle yiyin, bu da virüsün yayılmasına oldukça etkili olur diye düşünüyorum.


Bir de dışarıda bırakılan sebze, meyve, yiyeceklerin sıcaktan çok etkilenip bozulma durumu da çok önemli, deniz kıyısına girerken götürülen ama kısa sürede yenmediği için bozulan yiyeceklerde bu belirtiler görülebiliyor. Götürdüğümüz yiyecekleri saklama koşullarını sağlayamıyorsak kısa sürede tüketmeli ve eğer tüketemiyorsak hemen çöpe atmalıyız.


Bir başka bulaş kaynağının da umumi tuvaletler olduğunu düşünüyorum, o yüzden mümkün olduğunca tuvalet ihtiyacınızı evinizde giderin, eğer mutlaka kullanmanız gerekiyorsa peçete ile tutun ve ellerinizi en az 30 saniye bol sabun ve suyla yıkayın, parmak aralarını ve tırnakları bol bol sabun ve suyla yıkayın, herhangi bir virüsün bulaşmasını engel olun.


Artık korona ile birlikte öğrendiğimiz bir şey var, bundan sonra insanlık salgın hastalıklarla daha fazla uğraşacak, bu hastalıklar kimi zaman rahatsızlık verici kimi zaman da ölümcül olacak, önlemlerimizi almamız, çok toplu yerlere girmememiz, sebzemizi meyvemizi yıkamamız, hijyen koşullarına dikkat etmemiz bizi bir nebze de olsa bu hastalıklardan koruyacaktır.


Temizlik, mesafe ve zaman zaman maske artık neredeyse vazgeçilmezimiz haline geldi. Bu koşullara dikkat sadece koronadan değil diğer hastalıklardan da bizi koruyor, geçen sene bu koşullara uyduğumuz için grip soğuk algınlığı, sinüzit, tonsilit, farenjit gibi bulaşıcı hastalıklar da çok az görüldü. Bu da gösteriyor ki dikkatli yaşamak artık çağımızın gereği…

(Ozanca sağlık mobbing politika kitabımdan)





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI