Bugun...


Aile Hekimi Dr. Ozan UZKUT

facebook-paylas
AŞI OLURKEN NELERE DİKKAT EDELİM?
Tarih: 21-01-2021 16:43:00 Güncelleme: 21-01-2021 16:43:00


Gerek hastalarımdan gerekse tanıdıklarımdan, akrabalarımdan sık sık aşı ile ilgili bilgi almak için sorular soruluyor. Bu soruları dilimin döndüğünce cevap veriyorum. Çok sık sorulan, merak edilen hususları şöyle bir özetlemek istedim…


Aşı olduktan sonra 15 dakika beklemek önemli, her aşı gibi bu aşının da alerji geliştirme riskiniz var eğer alerjiniz varsa bilhassa da yumurta alerjiniz varsa aile hekimlikleri yerine tam teşekküllü hastaneleri seçmeniz çok daha iyi olacaktır.


Eğer son üç ayda covit geçirdiyseniz antikor testinizi yaptırın, antikor oluşmuşsa aşıya gerek yok. Üç ay sonra yine test yaptırın, antikor varsa aşı olmayın, dokuz aya kadar pozitif olan vakalar var o yüzden ölçtürmeden yaptırmamak lazım…


İki aşı arası mümkün olduğunca uzun olmalı, en az on beş gün en fazla üç ay, ideali 45 gün, o yüzden ikinci aşı gecikti diye çok telaş etmemek lazım…


Aşıdan sonra yirmi bir gün sonra antikor oluşuyor o yüzden hemen baktırıp telaş etmenin gereği yok. Aşı olan kişi hastalığı ağır geçirmiyor ama taşıyıcı olabiliyor, dikkat etmek lazım… Maske ve mesafe hala çok önemli çünkü bulaştırma riskimiz devam ediyor.


Oto immun hastalığı olanlar, ilaç kullananlar, kanser hastalığı olanlar aşı olabilir ama tam teşekkülü hastanede olmasında yarar var, bu durumlarını da belirtirlerse iyi olur, bir de bu durumdaki kişiler on beş dakika yerine yarım saat beklemeli, planlarını ona göre yapmalı…
Antibiyotik ve benzeri ilaç kullanımı gıda takviyesi kullanımının aşı ile etkileşimi yok, rahatça aşılarını olabilirler…


60 yaş üstü hastalarda hiç deneme yapılmadığından bu kişilerin de ilk zamanlarda tam teşekkülü hastanede aşı olmasında yarar var. Ama ulaşılamıyorsa aşı olmak olmamaktan çok daha iyi… Tedavisi hala bulunmadı şuanda en etkili yöntem oksijen verilmesi, pıhtılaşma önleyici ilaç kullanılması, gerektiğinde steroid kullanılması şeklinde bir tedavisi var, geçirmiş kişilerin plazmaları da etkili ama bunun da virüsün mutasyonunu hızlandırdığı yönünde bazı şüpheler var. Bu tedavinin en çok kullanıldığı İngiltere'de mutasyona uğrama sebebi olarak bu gösteriliyor…


Aşı sonrası tansiyon artışı olabiliyor, mutlaka tansiyonu olanlar ilaçlarını almalılar ve aşıdan birkaç gün önce tuzlu gıda almamaya, aşı öncesi çok yemek yememeğe dikkat etmeli, bulantı da yapabileceği için çok da aç kalınmamalıdır…


Aşıdan dolayı yakın temaslı kişilere hastalık bulaşmıyor ama aşı olan hasta olmasa da hastalığı taşıyabiliyor o yüzden maske ve mesafeye dikkat etmeli…


Bana en çok sorulan sorularla ilgili bazı bilgileri elimden geldiğince vermeye çalıştım. Bu virüsü henüz çok tanımıyoruz, bir kaç ay sonra bu bilgiler değişebilir, eğer farklı durumlarla karşılaşırsanız bizleri bilgilendirirseniz sevinirim… Biz de her şeyi herkesle beraber öğreniyoruz…

(Ozanca sağlık mobbing politika kitabımdan)





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI