Bugun...


Aile Hekimi Dr. Ozan UZKUT

facebook-paylas
TÜRKİYE'NİN GÜNLÜK AŞI YAPMA KAPASİTESİ
Tarih: 30-01-2021 19:42:00 Güncelleme: 30-01-2021 19:42:00


Ülkemizde aşılama çalışmaları sağlık çalışanları açısından gayet güzel gidiyor. Ülkemizde sorun yeterli aşı olmaması, yeterli aşı olsa günlük bir milyon aşı yapılabilir. Ama sorun aşının olmaması, bu konuda ihmal yüzünden hem karantinada geçen süre uzuyor, hem hastalanma riskimiz artıyor. Şu anda bütün dünyada tekrar pik yapmış olan pandeminin önümüzdeki günlerde bizde de pik yapması kaçınılmaz.


Bunun için biz tüm sağlık çalışanları olarak hazırız… Şöyle ki otuz bin aile hekimi ve aile sağlığı çalışanı günde 10 aşı yapabilir, bu günde üç yüz bin aşı yapar, hastaneler yatak kapasitelerinin 5 katına kadar aşı yapabilir. Ülkemizde yüz elli bin yatak sayısı var, bu da yaklaşık günde yedi yüz elli bin aşı demektir. Daha TSM ve sağlık müdürlüklerinde çalışanlar da sayılmadı, buralarda çalışanlarda koordinasyon ve eksiklikleri giderebilir, günde bir milyon aşı yapılabilir, yeter ki elimizde aşı olsun.             
Sağlık çalışanları bu ülkedeki en organize ekibi ve bu konuda yüzyıllık bir tecrübeye sahip, bu çok büyük bir şans, bu şansa dünyanın hiç bir ülkesi sahip değil ne yazık ki iktidar bu şansı hiç değerlendiremiyor.


Biz eğer biraz gecikmeli de olsa aşılamaya 1 Ocak'ta başlasaydık, 1 Mayıs itibari ile nüfusun % 65'ini aşılardık ve her şey yoluna girer, yasaklar kalkar, dükkanlar açılır, 65 yaş üstü ve 20 yaş altı özgürleşir ve bu işi bitirirdik… Ama ne yazık ki aşı almayı beceremediğimiz için ki paramız hudut sahillerinde vardı (bunu daha önceki yazımda yazmıştım) sadece beceriksizlik yüzünden önümüzü göremiyoruz. Ne zaman yasaklar kalkar, ne zaman pandemiden çıkarız, bilemiyoruz… Ekonomik sıkıntılar, işsizlik, parasızlık, ölüm ve hastalıklar devam ediyor ve bu işten tek çıkış yolu da şu anda aşı görünüyor…


Tüm dünyanın hayranlık ve gıpta ile izlediği ve uluslararası takdir kazanan Türk sağlık çalışanları ülkemizi bu beladan uzaklaştırarak büyük başarı yakalamaya hazırdı, ancak bu aşı yokluğu yüzünden olamadı…


Kanada nüfusunun sekiz katı, Almanya nüfusunun dört katı aşı alırken bir çok fakir ülke parasızlıktan, bizim gibi bazı ülkeler de belki becerisizlikten veya  belki başka sebeplerden aşıya ulaşamazsa bu pandeminin dünyadan kazınması çok zor… Bu işe bence Dünya Sağlık Örgütü el atmalı, tüm insanların aynı zamanda aşılanmasını sağlamalıdır. Yoksa sürekli mutasyona uğrayan ve çok hızlı yayılan bu virüsün önü alınamayacak ve belki de bir kıyıma sebep olacak. Eğer tüm ülkeleri aşılayamazsak bir kaç yıl içinde bu virüs aşıya dayanıklı şekilde tekrar ortaya çıkabilir.


Aşının bu pandeminin tek kurtuluş yolu olması aşıyı stratejik bir öneme soktu, o yüzden bir çok aşı kötüleniyor, etkisizliği üzerine kara propaganda yapılıyor, biz bilim insanlarımıza güvenmek zorundayız. Onlar aşının etkili ve güvenli olduğunu söylüyorsa öyledir ve bize aşıyı olmak kalır, tabi aşıyı bulabilirsek…


Aşı olanlar nüfusun % 60'ı aşılanana kadar kendilerini güvende hissetmesin, gene maske, mesafe ve hijyene uysunlar ama artık okullarımızı açalım, yoksa  nüfusun % 85'i eğitimini alamadı ve bu onları çok geri bırakıyor. Bunun kalıcı etkilerini bir kuşak boyunca çekeriz.

(Ozanca sağlık mobbing politika kitabımdan)





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI