Bugun...


Aile Hekimi Dr. Ozan UZKUT

facebook-paylas
DOĞU İLLERİMİZDEKİ VAKA ARTIŞI
Tarih: 16-07-2021 16:42:00 Güncelleme: 16-07-2021 16:42:00


Doğu illerimizde son zamanlarda görülen vaka artışı herkesi düşündürüyor, kışın en az vakanın görüldüğü bu illerde şimdi niye bu kadar çok vaka görülüyor, gerçekten incelenmesi gereken bir durum, ben de bazı çıkarımlar yapmak istedim. Umarım bu illerden politik olmayan sadece bilimsel düşünce çerçevesinde bir çalışma çıkar da daha net bir şekilde sorun anlaşılır.


Doğu ve Güneydoğu illeri kışın o hepimizin en çok hastalandığı ülkenin kırmızıya boyandığı zamanlarda, batıda sadece Uşak'ın mavi olduğu zamanlarda güneydoğunun, doğunun mavi oluşunu hepiniz hatırlarsınız, hatta HDP başkanlarının biri bu konuda espiri bile yapmıştı hatırlarsanız. Ama şimdi bakıyoruz en fazla vaka artışı bu illerde görülmeye başlandı Antalya ile beraber… Antalya'nın sebeplerini daha önceki yazımda yazmıştım, şimdi bir de bu iller için fikir üretmek istiyorum.


Bence en önemli sebep bu illerdeki aşı oranı düşüklüğü, gerek ulaşım zorluğu gerekse aşı karşıtı insanların bu bölgede çok oluşu aşılama oranlarını düşürüyor, bu da bu bölgede hastalık ve vaka sayılarının artışına sebep oluyor, bu konu biran önce halledilmeli, gerekirse köy köy dolaşılıp niye aşı olmadıkları sorgulanmalı ve aşıya ikna edilmeye çalışılmalıdır.


İkinci ve bence başka şeylere de sebep olacağı için mutlaka önlem alınması gereken konu doğu sınırımızdaki başı bozukluk. Ben bundan iki yıl önceki yazılarımda da, beş yıl önceki yazılarımda da yazmıştım, doğu sınırımız o kadar delik ki bu sınırdan her gün beş yüz civarında insan giriyor, bunun iki milyondan fazlası Afganlı, bir milyon da başka ülke vatandaşı insan var, bu insanların hepsi aşısız ve serbestçe aramızda dolaşıyorlar, bu insanlar çoluk çocuk değil çoğu yetişkin erkek, bunların terörist mi, hain mi, katliamcı mı, hırsız mı, katil mi olup olmadıklarını bilmiyoruz. Dünyada sınırları bizim kadar delik, ülkesinde bu kadar kontrolsüz insan barındıran hiç bir ülke yok, bu konuda da bu iktidar sayesinde dünya birincisiyiz açık ara, bunların ilerde getireceği sıkıntının yanında şu anda bile büyük sıkıntı çekmekteyiz.


Evet beş yıl önceki yazımda ki bu yazım Ozanca Sağlık Mobbing ve Politika bir kitabımda mevcut ülkemizde tamamen yok ettiğimiz ve kişiler yüzünden yeniden hortlayan yedi hastalıktan bahsetmiştim, o zaman başımızda Covit belası yoktu. Şimdi ise bu kontrolsüz giriş doğu illerimizdeki önlenemez vaka artışının bana göre en önemli sorumlusu. Bu konuda gerçek bilimsel araştırmalar yapılsa bunun doğrulanacağına hiç kuşkum yok.


Ülkemizin sınırlarının bu kadar başı boş olması hem her türlü hastalığın önlenemez bir şekilde ülkeye girişini sağlıyor, hem ülkemizi uyuşturucunun en önemli üssü, dağıtıcısı, hedefi haline sokuyor, hem de her türlü terörist unsurun ülkeye girmesiyle yıllardır uğraştığımız bu uğurda binlerce can verdiğimiz ,para harcadığımız, fakirleştiğimiz, terörizmin hiç bitmeyecek şekilde tekrar ülkemize yerleşmesine müsaade ediyoruz.


O yüzden biran önce bilhassa doğu sınırımızın biran önce kontrol altına alınması hem sağlığımız hem de geleceğimiz için çok önemlidir. Son on yılda artan bu geçirgenliğe biran önce çözüm bulunmalı, ülkeye giren bu kişiler de biran önce kontrol altına alınmalı, aşılanmalı, gerekli sağlık ve güvenlik kontrollerinden geçirilmelidir.

(Ozanca sağlık mobbing politika kitabımdan)





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI