Bugun...


Aile Hekimi Dr. Ozan UZKUT

facebook-paylas
PCR POZİTİF, NE YAPALIM?
Tarih: 21-04-2021 18:19:00 Güncelleme: 21-04-2021 18:19:00


Hemen her gün günde 8-10 defa bir hastam bir dostum panikle beni arıyor, "PCR testim pozitif çıktı, ben şimdi ne yapacağım" diye… Daha önceleri de yazdım ama yeni gelişmelerle bir kez daha yazma gereği duyuyorum. Çünkü hastaneler lebalep dolu ve artık hasta seçme aşamasındayız, o yüzden de mümkün olduğunca pozitifleri evlerinde tedavi etmek zorundayız yoksa tamamen tıkanacağız.


PCR testiniz pozitifse ve siz de nefes darlığı, çok yüksek ateş yoksa öncelikle paniğe kapılmayın, bu hastalık her yüz kişiden 15'ini yoğun bakıma sokuyor ve her yüz kişiden ikisi veya üçü ölüyor yani yaşama şansınız çok yüksek…


Hemen devletin verdiği anti viral ilacı alın, bu ilaç sizin virüs yükünüzü yani vücudunuzdaki virüs sayısını azaltacak ve vücudun böylece savaşı kazanmasına yardımcı olacaktır. Sonra benim tavsiyem ağrılarınız çok varsa, sabah iki akşam iki olmak üzere parasetamollü ilaç alın, eğer ağrılarınız bununla kesilmiyorsa ve dayanılmazsa diklofenak sodyumlu bir ilaç da alabilirsiniz ama çok sık başvurmayın. Ayrıca 100 miligram aspirin, günde 1200 mg asetilsistein içeren ilaç kullanın. Bunun yanında D vitamini, B12 vitamini, çinko, magnezyum ve C vitamini kullanmak iyi olacaktır. Ayrıca gargaralar da çok etkili…


Uyku, dinlenme, protein ve sebze, meyve ağırlıklı beslenme de oldukça yararlıdır, bol su içmek çok önemli hatta hayati, kesinlikle bu dönemde içki ve sigaradan da uzak durmak gerekiyor. Başkaca ilaca veya takviye besin desteği vitaminlere gerek yok, vücudunuzu boşa yoruyor olabilirsiniz.


Ayrıca eczaneden bir oksimetre cihazı alın, bazı akıllı saatler de bunu ölçüyor ama kandaki oksijen seviyeniz çok önemli, ara ara ölçün, mutlaka burada 95 ve üstü iyi demek, 93'ün altına inerse dikkatli olun. 90'ın altına inerse hemen ambulans çağırın veya direk hastaneye gidin. Ayrıca aynı aletle nabızda ölçülür ,70-90 arası iyidir, uykuda bu 60'a düşer ama 90'ının üstüne çıkarsa yine hastaneye gidin.


Hastalığınız 5. günü ilaçların bitince doktorunuza gidin, akciğerlerinizi dinlesin, eğer sıkıntı yoksa evinize gidin, doktorunuz istese de tomografi çektirmeyin. Tomografi ancak 8. günden sonra belirti verir unutmayın. Eğer akciğerlerde bir sorun varsa doktorunuz kortizon verecektir, mutlaka kullanın, eğer gecikirseniz biranda yoğun bakımlık olabilirsiniz. Nefes darlığını beklerseniz geç kalmış olabilirsiniz…


Mutlaka 10. günde kan tahlili yaptırın, karaciğer enzimleri, hemogram, d vitamin seviyesi, CRP, LDH, BNP FERRİTİN, PRO-KALSİTANİN baktırmakta fayda var… Ve bu tahlilleri 10 günde bir yaptırın, bu bize asıl covitin bozduğu damar sistemimiz, organ ve kan sistemimiz için bilgi verecek.


Eğer kortizon başlanmışsa mutlaka tok karına alın ve yanında bir antiasit almanız yararlı olacaktır. İlacınızı sabah sekiz akşam 8 almanız bu ilacın etkinliğini daha da artıracaktır.


Eğer akciğer tutulumunuz varsa iyileşseniz bile 6 aya kadar etkisi sürecektir, çok endişe etmeyin. Yakalandıktan tam 30 gün sonra antikor testi yaptırmak çok önemli, böyle bağışıklığınız oluşup oluşmadığını öğrenebilirsiniz, bu sizin aşı tercihinizi de etkileyecek olabilir. Yine aynı şekilde her ay yukarıdaki tahlilleri yaptırın, 6 ay boyunca kontrolden vazgeçmeyin, olası bir organ hasarını kısa yoldan düzeltmenize faydası olabilir.

(Ozanca sağlık mobbing politika kitabımdan)





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI