Bugun...


Aile Hekimi Dr. Ozan UZKUT

facebook-paylas
65-72 YAŞ ARASI DOKTOR ALIMI
Tarih: 29-04-2021 15:24:00 Güncelleme: 29-04-2021 15:24:00


Geçenlerde sağlık bakanlığımız bir ilan verdi, korona salgınında görevlendirilmek üzere çıkan doktor açığı için 65 yaşla 72 yaş arası doktorlar işe alacağını duyurdu. Bu beni oldukça şaşırttı, neden derseniz eğer bu doktor ağabeylerimizi işe alacaksanız ve bunun sebebi korona ise çok yanlış iş yapıyorsunuz çünkü koronanın doktor mücadelesi çok zor, yorucu, ayrıca bu yaş gurubu için aşılı olsalar da çok tehlikeli…


Eğer gerçekten korona ile mücadele için ihtiyaç duyuluyorsa ki böyle bir ihtiyaç gerçekten var , bir çok genç tayin bekleyen doktor arkadaşlarımız var onlar işe alınabilirdi. Böylece hem yorulan yıpranan sağlık ordusuna genç, dinamik, tutuğunu koparan, çalışma azmi ile dolu kişilerle yenilenir, hem de doktor işsizliğine bir nebze olsun katkıda bulunulabilirdi.


Belki işte korona geçici bir durum, biz bu duruma kadrolu memur almaktansa emekli olan doktorları geçici olarak istihdam edip bir süre çalıştırıp tekrar emekliliklerine göndermek olabilirdi. Ama bu iş öyle de değil, öyle olsa başta Almanya ve Fransa olmak üzere bir çok Avrupa ülkesinde olduğu gibi tüm emekli doktorları göreve çağırırlar, isteyen doktor dönerdi. Böylelikle çalışan meslektaşlarımıza bir nebze de olsa nefes aldırır, belki izin bile kullandırılabilirdi. Çünkü ellili yaşlarda emekli olmuş hala çok verim alabileceğimiz bir çok emekli hekim var ve bu hekimler 65 yaş üstü hekimlere göre çok daha verimli olabilirlerdi.


Peki iktidar niye ilana 65-72 yaş arası emekli hekimler diye çıktı. Bu soruyu sormak nedense hiç bir basın mensubunun aklına gelmedi. Ben de bu sorunun net cevabını akla yakın cevabını inanın çok merak ediyorum.


Tahmin yürütülmem istenirse, bence iktidar idari kadroda görevlendirmek için kendine yakın 65-72 yaş aralığında bir gurup hekime bazı iş imkanı yaratıyor, böylece orta yaş kuşağında bulamadığı idarecileri bu yaşlardaki yandaşlarla tamamlayacak. Böylece onlara yaşlılıklarında ayrıca bir gelir kapısı açmış olacak.


Belki de bu iş ilanı sadece bir kişi için açıldı, onu tekrar işe alıp kritik bir göreve getirmek için… Bu olasılıkta daha önce yapılanlar göz önüne alınınca çok daha akıllıca gibi görünüyor.


Gerçekten aslında bazı doktor ağabeylerimiz çevrelerine en faydalı olabilecek, genç arkadaşlarına yol gösterebilecek yaşlarında olanlarımız mesleğin zor şartları yorgunluk ve ücret tatminsizliği gibi sebeplerle emekli oluyorlar. Bunun önlenmesi için tıpkı hakim, vali, subay gibi mesleklerde olduğu gibi yaş aldıkça maaşımızın yükselmesi gerekiyor ama bizde böyle olmuyor, yeni mezun doktorlar 40 yıllık doktor nerdeyse aynı maaşı alıyor. Hele iş performansa, dönere gelince genç arkadaşlarımız meslek büyüklerini neredeyse ikiye üçe katlıyor. Hatta o kadar fark oluyor ki emekli maaşı normal aldığı maaştan fazla olan bir çok hekim arkadaşımız var ve bu da onların meslekten erken ayrılmalarına sebep oluyor.


"Peki çözüm nedir" derseniz eğer korona ile mücadele için hekim alacaksanız genç arkadaşlarımızı işe alın, eğer tecrübeli doktorların tecrübesinden faydalanmak istiyorsanız onların maaşını yükseltin, gereğinden önce emekli olamasınlar… Ve lütfen adama göre iş değil işe göre adam seçin, liyakatli insanları göreve getirin.

(Ozanca sağlık mobbing politika kitabımdan)





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI