Bugun...


Aile Hekimi Dr. Ozan UZKUT

facebook-paylas
PARALİMPİK OLİMPİYATLARI
Tarih: 05-09-2021 17:11:00 Güncelleme: 07-09-2021 13:58:00


Paralimpik olimpiyatlarda sporcularımız 2 altın, 4 gümüş, 9 bronz madalya kazandı ve dünya sıralamasında 37. sırada yer aldık. Bu elbette küçümsenmeyecek bir başarı ama ben çok daha başarılı olabileceğimizi düşünüyorum.


Sebebine gelince, biz gelişmiş ülkeler ve gelişmekte olan ülkeler arasında trafik kazalarının nüfusu oranla en fazla olduğu ülkeyiz. Ayrıca yine bu ülkeler arasında en fazla nüfusa göre gazi veren ülkeyiz. Ama maalesef bu ülkelere göre bir şekilde sakatlanmış bu kadar çok insanımızla çok az ilgilenen hatta hiç ilgilenmeyen adeta bu insanları en fazla kaderine terk ettiği ülkeyiz.


Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler bir şekilde mağdur olmuş insanına sahip çıkıp, onları gerek fizik tedavi ile gerekse rehabilitasyon merkezleri ile fiziksel ve ruhsal açıdan yardımcı olup tekrar topluma kazandırırken, bizde ne yazık ki sadece elliden fazla insan çalıştıran yerlerde bir kişi istihdam etme dışında hiç bir şey yapmıyoruz.


Ama neredeyse bir milyona yakın insanımız mağdur durumda, başkalarının yardımı olmadan yaşayamıyor, kendi başlarına ayakta durmaları zor olduğu için de toplumda bir yük olarak kalmaya devam ediyor.


Bu insanlarımız için işte böyle paralimpik olimpiyatlar çok önemli, neler başarabildiklerini görmek ve göstermek için ve diğer ülke insanlarının kendi insanlarına neler yaptıklarını görmek, bilgi ve deneyimlerini paylaşmak içinde çok önemli… Böylece belki uluslar istenirse nelerin başarılabileceğini görüp birlerine örnek olup mağduriyet yaşamış bu insanlarını tekrar kazanmak ve topluma kazandırmak için ellerinden geleni yapmaya devam ederler.


Evet artık bu insanlarımıza devlet maaş bağlıyor, alamayacak durumda olanların ailelerine yardım ediyor, araç alırken ÖTV almıyor ama bu o insanlarımızın topluma kazandırılmaları için yeterli olmuyor, amaç bu insanlarımızın toplum içinde yer almasını sağlayıp tıpkı diğer insanlar gibi üretime katkı sağlayabilecek duruma gelmeleridir diye düşünüyorum.


Paralimpik olimpiyatları izleyince insanların neleri başarabildiğini gördüm ve onlarla gurur duydum, hangi ülkeden olurlarsa olsunlar bence Tokyo'ya gidebilmeleri bile büyük başarı, orada yarışabilmeleri, neleri başarabildiklerini göstermeleri inanın çok önemli ve çok değerli… Onlar gibi olmak isteyen milyonların önünü aydınlatacak ve onlara rehber olacaklar, bundan hiç kuşkum yok.


Bence iktidar bu konudaki yapabileceklerini bir daha gözden geçirmeli, çok başarılı bulduğum spor bakanımız başta olmak üzere bir çok bakanlık bu konuya el atmalı, bir kurumun bu konuda sponsor olabileceğinden de hiç kuşkum yok, yeter ki yetkililer etkin bir şekilde bunu istesinler. Küçük dokunuşlar bazen büyük mucizelere sebep olabilir, unutmasınlar…

(Ozanca sağlık mobbing politika kitabımdan)





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI