Bugun...


Aile Hekimi Dr. Ozan UZKUT

facebook-paylas
DÖRDÜNCÜ AŞI
Tarih: 03-09-2021 15:28:00 Güncelleme: 03-09-2021 15:28:00


Evet, bana hastalarım, arkadaşlarım tarafından en çok sorulan soruyu size aktarmak istiyorum "Dördüncü aşımız tanımlandı, olalım mı, olacaksak hangi aşıyı olalım?"


Bilindiği gibi iki doz Sinovac aşısı olanların aradan üç geçtikten sonra tekrar hastalanmaları hatta bazılarının yoğun bakıma girmeleri yüzünden Sinovac aşısının etkisinin azaldığı veya varyantlara karşı etkisinin olmadığı düşünülmeye başlandı. Hatta Sinovac'ın üretici firmasının adeta itiraf gibi açıklamaları varyanta etkili olacak yeni bir aşı geliştirmeye çalıştıkları da eklenince iki doz Sinovac yaptıranların bazıları üçüncü dozu da Sinovac olup etkisi güçlendirirken çoğunluğu Biontec aşısı olup varyantlara karşı daha güçlü bir çözüm bulma arayışına girdi ki ben de öyle yaptım.


Şimdi dördüncü dozda bazılarında tanımlanmaya başlayacak, peki dördüncü dozu yaptıralım mı, yaptıracaksak hangi aşıyı yaptırmamız uygun olur? Bu soruları cevaplamaya çalışayım. Tabi kendi okuduğum, araştırdığım ve tavsiyelerim doğrultusunda neyin doğru neyin yanlış olduğu maalesef ancak yaşadıkça göreceğiz.


Eğer üçüncü dozu Sinovac olarak yaptırdı iseniz Sinovac'ın etkinliğinin üç ay sürdüğünü teorikte ve pratikte düşündüğümüz için dördüncü dozu üç ay sonra Sinovac olarak yaptırabilirsiniz hatta üç ayda bir eğer imkan olursa ve pandemi bitmezse Sinovac aşısı olmanızda yarar var, bu sizi % 50-70 arası bir koruma sağlayacaktır, Biontech'e göre daha az yan etki olduğunu düşünüyorsanız bu da iyi bir korumadır bana göre…


Eğer iki doz Sinovac'dan sonra üçüncü dozu Biontech oldu iseniz, bu sizin Biontech'teki birinci dozunuzdur, o yüzden artık bu aşı dördüncü doz değil Biontech'in tamamlama dozudur, o yüzden dördüncü dozu birinci Biontech aşısından bir ay sonra en az ve üç sonra en çok olmak üzere yaptırabilirsiniz. En yüksek bağışıklı seviyesine ikinci ayda yaptırırsanız ulaşırsınız ama eğer yaşadığınız bölgede salgın çok yaygınsa ilk ayda yani Biontech aşısının birinci dozundan sonraki otuz gün sonra yaptırabilirsiniz.


İki doz Biontech aşısı olduysanız bu sizi en az altı ay koruyacaktır yani ikinci Biontech'ten altı ay sonraya kadar üçüncü doza gerek duymayacaksınız, altı ayın sonunda tek doz Biontech aşısı yeterli olacaktır. Eğer pandemi bitmezse altı ayda bir Biontech aşısı olmanız siz hastalıktan % 70 ila % 85 oranında koruyacaktır.


Şunu unutmamak lazım aşı olmak demek hiç hastalık kapmayacaksınız anlamına gelmez, gene hasta olabilirsiniz ama yoğun bakım ve ölüm riskiniz hiç aşı olmayanlara göre 200 ila 400 kez daha az. Ayrıca aşı olanlar hastalanmaları zor olduğu için çok daha fazla virüsü hiç farkında olmadan taşıyabilirler. Bu yüzden aşı olmayanları veya bağışıklığı tam sağlayamayanları veya aşı ile korunması sağlanamamış kişileri hasta etmemek için maske ve mesafe kurallarına uymaya devam etmeleri gerekir, başkalarının hastalanmasını veya hayatını kaybetmesinin sebebi olmamak için…

(Ozanca sağlık mobbing politika kitabımdan)





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI