Bugun...


Aile Hekimi Dr. Ozan UZKUT

facebook-paylas
COVİD TESTLERİ
Tarih: 10-09-2020 16:11:00 Güncelleme: 10-09-2020 16:11:00


Covid -19 testleri bizim için tanı koydurmada en önemli araçlardan biridir. Hepimiz biran önce ve sık sık test yaptırıp durumumuzu öğrenmek istiyoruz. Peki bu testler nedir, ne zaman yaptırılır, ne işe yarar? Bu konularda bilgi vermek isterdim.


Öncelikle en yaygın olan PCR testi ile başlamak istiyorum....

PCR testi güvenilirliği % 70 olan covit'e yakalandığımızı en hızlı şekilde gösteren ve en yaygın testtir. 0-28 günlerde pozitif olur, en yoğun pozitiflik 14. günde olur. Bu sayede kişiyi biran önce karantinaya alıp hastalığı yayması önlenir.

IgM testi 7-21 gün arası pozitif yani hastalığa yakalandıktan sonraki durumu gösterir 14. günde en yüksek değere ulaşır.

IgG testi 14-35 gün arası pozitiftir. Geçirilmiş korona hastalığını gösterir.


Bu durumda test yaptırdıktan sonraki sonuçlarımız şu şekildedir:


PCR pozitif, IgM pozitif, IgG pozitifse hasta aktif enfeksiyondadır ama bitmek üzeredir.
PCR pozitif, IgM pozitif, IgG negatif ise hastalık daha başlangıç aşamasındadır.
PCR pozitif, Ig M negatif, Ig G negatif ise hasta pencere döneminde yani hastalığı taşıyor asma herhangi bir bulgu vermiyor demektir.
PCR negatif, IgM negatif, IgG pozitif ise hastalığı geçirmiş yakın zamanda demektir.
PCR pozitif, IgM negatif, IgG pozitif ise enfeksiyona tekrar yakalanmışız veya nekahat dönemini iyi geçirmemişiz demektir.
PCR negatif, IgM pozitif, IgG pozitif ise hasta iyileşmek üzere veya PCR testi yanlış demektir.


Testlerin bu sonucuna göre karar verip gereğini yapmak gerekiyor. Bazen hastalarımız geliyor testlerini yaptırmışlar "sonuçları şu şekilde, bunda çelişki var, hangisi doğru hangisi yanlış" diye doğruluğundan önce bu duruma göz atmak gerekiyor. PCR testi ve IgG ve IgM testleri birebirini bazen doğrulamayabilir, bu testler bizim teşhis ve tedavimizi yönlendiren testlerdir. PCR testinin güvenilirliği % 70'lerdedir, hatalı çıkma olasılığı yüksektir. Diğer testler daha güvenilirdir ama onlar da hastalığın ilk günlerinde sonuç vermezler ancak hastalığa yakalanıp vücut tepki verdiği zaman ortaya çıkarlar yani geçirilmiş enfeksiyonu gösterirler.


Aslında herhangi bir hastalık belirtiniz yoksa sadece merak ettiğiniz için test yaptırmak istiyorsanız bence gerek yok. Hem kendi sağlığınızı korumak hem de başkalarına bulaştırmamak için kendinizi hasta kabul edip maske, hijyen ve mesafe kurallarına uymak gerekiyor.


Elimizdeki test imkanları şimdilik bunlar, ileride başka test imkanları olursa onu da ayrıca değerlendirmek gerekir. Biz hekimler için aslında testler bizim teşhisimizi doğrulayan unsurlardır. Test bulgusu vermese de klinik olarak hasta gördüğümüz kişiye gereken tedaviyi vermemiz gerekir ki veriyoruz zaten ama maalesef devletin korona olarak bildirmemizi istediği sadece pozitif çıkanlar oluyor. Bu da testin % 70 güvenilir olduğunu da göz önüne alırsak istatistiki olarak %30 kişi hasta olduğu ve bu şekilde tedavi gördüğü halde korona hastası olarak kabul edilmiyor.


Tahlillerimiz önemli enstrümanlarımız, yeter ki yerinde ve zamanında kullanılsın, doğru okunsun. Doktorunuza güvenin, dediğinden çıkmayın, kendinizi kollayın.

(Ozanca sağlık mobbing politika kitabımdan)





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI