Bugun...


Aile Hekimi Dr. Ozan UZKUT

facebook-paylas
SAĞLIK ÇALIŞANLARININ DÖNERİ
Tarih: 05-09-2021 15:58:00 Güncelleme: 05-09-2021 15:58:00


Sağlık çalışanlarının dönerden alacakları paylar artırıldı, hekimlerin ise azaltıldı, böylece iktidar maaşa zamla çözemediği problemi en azından hekim dışı sağlık çalışanları nezdinde döner sermayeden fazla para aktarılarak çözmeye çalıştı. Bu nasıl bir sorun yaratır, sağlık çalışanı için bu yeterli mi? Bu konuları yazmak istedim.


Hastaneler bildiğiniz gibi ürettikleri hizmetin karşılığı bir kısmı halktan, bir kısmı sosyal güvenlik kurumlarından olmak üzere belli paralar kazanıyor, bu halk arasında döner sermaye geliri adıyla biliniyor. Bu döner sermaye geliri ile hastanenin ihtiyaçları, yeni yapılar, alınan pahalı aletler, temizlik, bakım giderleri gibi bir çok genel gider ve yatırım giderleri çıktıktan sonra kalan kısmı çalışanlarına dağıtılıyor. Bu dağıtımdan en önemli aslan payını da idareciler alıyor, gerçekten de bir çok hastanenin baş hekimi hatta baş hekim yardımcısı o ilin valisinin iki katına varan oranlarda bu paraları alıyor.


Bu döner sermayenin çok büyük bir kısmı da son beş yıldır Suriyeli vatandaşlara ve son üç yıldır da SGK'sını ödeyemeyen yurttaşın hastane giderlerini karşılamak üzere veriliyor yani sağlık çalışanı kendi baktığı hastanın giderini kendi cebinden karşılıyor. Bu da dağıtılan döner sermaye gelirinin düşmesine, yatırım ve diğer giderlerin kalitesinin düşmesine sebep oluyor.  Bir de iki senedir süren pandemi yüzünden hastanelerin döner sermayeye para aktaramadığını düşünürsek bunun gelirlerini ne kadar azalttığını da görürüz.


Yeni sistemde hekim harici personele döner sermaye gelirinden daha fazla pay verilmesi, hekimlerin döner sermaye gelirinin düşürülmesi sanki hekim dışı personelin maaşını artıracağı gibi görülse de aslında azaltacaktır. Çünkü üretimin yani döner sermayeye para girişinin en büyük sebebi doktorların çalışmasıdır, eğer doktor çalışmazsa ki bu durumda öyle yapmayı düşünüyorlar, diğer giderler artacak devam edeceğini de düşünürsek çok daha az döner sermaye geliri ile karşılaşabilirler yani önceden yüz liranın yüzde onunu alırken şimdi kırk liranın yüzde yirmisini alacaklar, o yüzden gelirleri düşerse de şaşırmamaları gerekir.


Bu sene imzalanan ve aslan payını sendika başkanlarının maaşını üçe katlayarak aldıkları ve bu maaşla tüm baş hekim ve sağlık müdürlerini ve dolayısı ile il valilerini beşe katlayarak geçtiğini düşünürsek görüşmelerin en çok kimi ihya ettiğini görürüz.


Evet hekimlerin bir çokları fazla çalışmanın fazla bir gelir getirmeyeceğini düşünüp daha az hasta bakacaklar, daha az ameliyat yapacaklar, daha az tahlil, daha az görüntüleme ve daha az döner, daha çok hasta yığılması, daha zor randevu, daha gecikmiş tedavi, daha aza iyileşmiş hasta olarak karşımıza çıkacak.


Bundan başka kazançlı çıkacak da, sağlık bakanımız gibi kimi özel hastane sahipleri olacak. Devlet hastanesinden tedavisini olamayan hasta kredi çekecek, ineğini satacak, arabasını satacak, belki evini satacak, götürüp özel hastanelere verecek, tedavi olmasının yollarını arayacak…


Sizce bu işten kim kazançlı?


(Ozanca sağlık mobbing politika kitabımdan)





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI