Bugun...


Aile Hekimi Dr. Ozan UZKUT

facebook-paylas
KORONANIN YAPTIKLARI
Tarih: 18-11-2020 17:10:00 Güncelleme: 18-11-2020 17:10:00


Aylardır bu konuda yazıyoruz ama o kadar değişik bir hastalıkla karşı karşıyayız ki bazen kendimizi yalanlar pozisyona düşüyoruz. Örneğin önceleri bunun bir akciğer hastalığı olduğunu ve kişinin kanamalı broşitten öldüğünü düşünüyorduk ama artık biliyoruz ki bu bir damar hastalığı, asla viral pnömoni denilemez, hala akciğer hastalığı olarak görüp onu istatistikleştirmeye çalıaşnlara duyurulur.


Bu hastalık yaşlı hastalığıdır, gençlere bir şey yapmaz deniliyordu ama artık hiç kimse "bu hastalığa ben yakalanmam, bana bir şey olmaz" diyemiyor. Her yaştan insana etki edebiliyor, her insanda kendi bağışıklı sistemi aldığı virüs, içtiği sigara ve yaşam koşullarına göre veya varsa kronik rahatsızlığına göre tepki veriyor. Bu konuda sizleri yanıltıcı yazı yazdıysam da özür dilerim, ben de yeni öğrendim.


Bir başka mitte bu hastalık 14 günde geçer, bu da çok yanlış. Akut fazı bazen 14 gün bazen 28 gün sürse de bu hastalığın sekelleri sürebiliyor, yaptığı organ harabiyeti kontrol edilmeden taburcu edilmemesi gerekiyor. Çünkü bu bir damar hastalığı ve damarların geçmediği hiç bir organ yok, ağır tahribatı ömür boyu sürebiliyor. PCR testi negatif gelse de tüm organlar iyice kontrol edilmeden taburcu etmemek, işe başlatmamak gerekir.


Bu virüs diğer korona virüsleri yani SARS gibi, MERS gibi bir kere geçirdikten sonra bir daha geçirmemezlik yapmıyor. Yani bu virüse bağışıklık yok. Hatta bazen vücuda yerleşiyor, hiç belirti vermiyor, vücut direnci düştüğü zaman ortaya çıkıyor. Tıpkı uçuk virüsü herpes gibi davranabiliyor.


Hastalık geçirenlerde en geç 4 ay sonra antikor seviyeleri düşüyor. Tek güvence T hücreleri dediğimiz bağışıklık sisteminin bu hastalığı tanıması ve daha hızlı karşı koyması
ama bu da herkeste olmuyor.


Şimdiye kadar bu virüs Akciğer, Beyin dokusu, Kalp ve damar sistemi, Pankreas, Bağırsaklar, Böbrekler, Karaciğer, Deri, Ayak baş parmağı (Covid Toe), Testis, Göz yayıldı ve bu organlarda hasar oluşturdu.
Yani bu hastalık sadece akciğerde değil daha bir çok organda akut, sub akut ve kronik hastalıklar yaptı. Bu hastalıkla mücadele ederken bu verileri de gözden geçirmeli ve ona göre tedaviye devam etmeliyiz.


Bu veriler şimdiye kadarki gözlemlerimiz, belki 3 ay sonra başka başka şeyler yazacağız. Bir de aşıyı deneyeceğiz sonuçlarını da göreceğiz. Ben elimden geldiğince sizlere aldığım bilgileri paylaşmak istiyorum. Umarım faydalı oluyorumdur. Geçmiş yazılarımla şimdiyi karşılaştırınca ben de çok şaşırıyorum, o yüzden "daha önce şöyle yazmıştınız niye şimdi böyle" demeyin lütfen…

(Ozanca sağlık mobbing politika kitabımdan)





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI