Bugun...


Aile Hekimi Dr. Ozan UZKUT

facebook-paylas
GEBELİKTE AŞILAMA
Tarih: 13-09-2021 15:22:00 Güncelleme: 13-09-2021 15:22:00


Hastalarım tarafından bana en çok sorulan sorulardan birini buradan yazmak istiyorum, gebelikte aşı olur mu? Günümüzde maalesef bir çok gebe kadının öldüğü, bağışıklığın gebelik nedeni ile çok düştüğü, bu yüzden de gebelikte corona ile karşılaşmanın ölümcül etkilerinin olduğu bugünlerde gerçekten gebelik aşıları çok önemli bir sorun…


Biz aşının ilk çıktığı günlerde elimizde yeterince veri olmadığı için gebelikte aşıya çekinerek bakmıştık. Aşı olunması için kadın doğum uzmanının onayını istiyorduk ki kadın doğum uzmanları da aynı şekilde ellerinde veri olmadığı için mümkünse ertelemeyi tercih ediyorlardı. Ancak sonra yapılan çalışmalarda aşının hiç bir yan etkisi olmadığını, gebelikte sorun yaratmadığını gördük ve aşılamaya devam ettik. Bu sefer de aşının olağan yan etkileri olan ateş, alerjik reaksiyon (tüm vücutta kızarıklık şişlik, lenf bezlerinde büyüme gibi) ilk üç ayında gebelikte düşüklere sebep olabileceğini düşünüp, ilk üç ayda aşı yapmaya çekindik. Ki bir de çok az hastamızda  da olsa adet düzensizliği yapması, aşının ilk üç ayda bu aşıyı yapmaktan bizi alıkoydu.


Günümüzde biontechle ilgili İsrail'de yapılmış araştırmalarda gebeliğin her döneminde aşının yapılabileceği gebelikle ilgili hiç bir yan etkisinin olmayacağı ile ilgili çalışmalar geldi. Sinovacla ilgili bir araştırma olmadığı için bu konuda bir şey yazamıyorum ama onun da bu manada sorun çıkarmayacak olabileceğini tahmin ediyorum ama ben şahsen elimde veri olmadığı için uygulamaya çekinik davranırım. Hatta biontechin anneden bebeğe aşının geçtiği bu sayede yeni doğan bebeğin de sanki aşı olmuş gibi korunduğu aynı yayınlarda var ve bu da aslında bebek ve çocuklarda corona görülmesinin arttığı şu günlerde önemli bir avantaj, çünkü bildiğiniz gibi 12 yaş altına aşı yapılması şu an için istenmiyor.


Peki şimdi bu durumda gebe isek ne yapalım derseniz ben hala daha olası yan etkilerinden dolayı ilk üç ayda aşı yapılmasını çok önermem ama bulunduğunuz ortamda korona olma riskiniz çoksa yani evinizde, mahallenizde, iş yerinizde, gezdiğiniz, dolaştığınız yerlerde korona kapma olasılığınız yüksekse biran önce aşınızı olun, çünkü koronaya yakalanmak aşının olasılı yan etkisinden 400 kat fazla ölümcül ve tehlikeli… Bunu en çok Güneydoğu Anadolu'da gebe ölümlerinde görüyoruz. Ve mutlaka biontech aşısı olun çünkü elimizde onunla ilgili bilimsel araştırma var, sinovacla ilgili bir bilgi ve araştırma olmadığı için onu öneremiyoruz.

 

Eğer ilk üç ay kendinizi izole edebilirseniz, maske- mesafe- hijyen kurallarına uyabilirseniz kendinizi ve bebeğinizi hastalıktan koruyabileceğinize inanıyorsanız, "aşınızı bence 4. aydan sonra olun" derim ben çünkü aşının olası yan etkileri dördüncü aydan sonra bebeği ve anneyi etkilemez veya etkisi gebe olmayan kadındaki kadardır, bir de avantaj bu aylardan parasetamol içeren ağrı kesici kullanabiliriz hatta başka ağrı kesicileri de ilk üç aydan daha rahat kullanabiliriz. Hatta bazı antialerjik ilaçları da bu aylarda daha rahat kullanabiliriz, bunun da getirdiği avantajları unutmamak gerekir.


Aşı bu hastalıktan korunmak için en önemli silahımız, gebe de olsak bundan vazgeçemeyiz, vazgeçmemeliyiz.

(Ozanca sağlık mobbing politika kitabımdan)





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI