Bugun...


Gürer: “E- ticaret dolandırıcıları için caydırıcı cezalar şart”
Tarih: 24-10-2021 15:29:29 Güncelleme: 24-10-2021 15:29:29 + -


CHP Milletvekili Gürer’in soru önergesine İçişleri Bakanı Soylu yanıt verdi

facebook-paylas
Tarih: 24-10-2021 15:29

Gürer: “E- ticaret dolandırıcıları için caydırıcı cezalar şart”

Gürer, internet üzerinden yapılan alışverişlerde yaşanan sorunları TBMM gündemine taşıdı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, internet üzerinden yapılan alışverişlerdeki kayıt dışı satışlar ve dolandırıcılık iddialarını, İçişleri Bakanlığı’na yönelttiği soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.  Bakan Soylu süresi içinde yanıt vermediği soru önergesini geçte olsa yanıtladı.
 
Bakan Süleyman Soylu, internet üzerinden e-ticaret faaliyetinde bulunan işletmelerin, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve ilgili Yönetmelik kapsamında Ticaret Bakanlığı tarafından denetlendiğini belirtti.  Soylu, suç ve aykırılık tespitinde ilgili mevzuat uyarınca idari para cezası uygulandığını faaliyetleri suç teşkil eden firmaların ise adli makamlara bildirildiğini ifade etti. Gürer, “Bakan, süresi içinde soruları yanıtlamadığı gibi soru içeriklerinde talep ettiğimiz verileri vermekten de kaçındı” dedi.
 
İNTERNET ALIŞVERİŞLERİNİN DENETİMLERİ NASIL YAPILIYOR
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yanıtlanması istemiyle veridi yazılı soru önergesinde, şu sorularının yanıtlanmasını istedi:
“2020 yılında internet aracılığıyla ticaret yapan kaç firma ve şirket vardır? Denetimleri yapılmakta mıdır? Bu firma ve şirketlerden kaçma denetimde rastlanan olumsuzluklar nedeniyle cezai işlem uygulanmıştır? İnternet ticaretinde yaşanan dolandırıcılıkla mücadele etmek amacıyla bir çalışma yapılmakta mıdır? İnternet ticaretinde yaşanan dolandırıcılık ve kayıt dışı ürün satışını önlemek amacıyla ne gibi tedbirler alınmaktadır?”


SOSYAL MEDYA SUÇLARI 7/24 TAKİP EDİLİYOR
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Süleyman Soylu, sosyal medya üzerinden işlenen suçların önlenmesine, suç faillerinin tespitine yönelik Emniyet Birimlerince 7/24 esasına göre sanal devriye hizmetlerinin yürütüldüğünü belirtti.


SUÇ UNSURU TEŞKİL EDEN PAYLAŞIMLAR İÇİN YASAL İŞLEM YAPILIYOR
Suç unsuru teşkil edecek herhangi bir paylaşıma rastlanılması halinde ilgililer hakkında gerekli yasal işlemler başlatıldığını anlatan Bakan Soylu, “Toplumun her bir ferdinin interneti ve teknolojiyi güvenli, faydalı ve etkili bir şekilde kullanmalarım sağlamaya yönelik faaliyetler, içerikler ve ürünler geliştirmek için Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı tarafından SÎBERAY programı oluşturulmuştur. SİBERAY programı ile birlikte; güvenli internet kullanımını sağlamak, toplumda farkındalık yaratmak ve teknoloji bağımlılığının yol açacağı zararları en aza indirmek hedeflenmektedir” açıklamasında bulundu.


AFİŞ-BROŞÜR ÇALIŞMALARI
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, SÎBERAY programı kapsamında 81 ilde afiş/broşür çalışmaları yapıldığını; eğitim/öğretim kurumları, belediyeler, bankalar vb. kurum ve kuruluşlarda, alışveriş merkezi, toplu taşıma durakları, terminaller gibi umuma açık merkezi ve uğrak yerlerde bulunan ilan panolarında bilinçlendirici içeriklerin yer almasının sağlandığını kaydetti.


İDARİ PARA CEZASI
İnternet üzerinden e-ticaret faaliyetinde bulunan işletmelerin, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve ilgili Yönetmelik kapsamında Ticaret Bakanlığı tarafından denetlendiğini belirten Bakan Soylu, “Aykırılık tespitinde ilgili mevzuat uyarınca idari para cezası uygulanmakta olup faaliyetleri suç teşkil eden firmalar ise adli makamlara bildirilmektedir. Ayrıca; “Dolandırıcılık” ve “Nitelikli Dolandırıcılık” suçuna ilişkin yaptırımlar, 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun ilgili maddesinde düzenlenmiştir” ifadelerini kullandı.


PANDEMİ E –TİCARETE RAĞBETİ ARTIRDI
Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise pandemi sürecinde kademeli sokağa çıkma yasağı nedeniyle internet alış-verişlerinde büyük bir artış gözlendiğine dikkat çekti.


İNTERNET ÜZERİNDEN DOLANDIRICILIK
İnternet aracılığıyla yapılan alışverişlerde dolandırıcılık olaylarına sık sık rastlandığını belirten Gürer, kayıt dışı yapılan satışların da hat safhaya ulaştığını belirtti.


CEZALAR CAYDIRICI OLMALI
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Her gün gazete ve TV’lerde internet üzerinden yaptığı alışveriş sonucunda dolandırıldığını ya da adresine ayıplı mal gönderildiğini belirterek, şikâyetçi olan ancak belirtilen adreslerde muhatap bulamadığını belirten onlarca yurttaşımız var. Bunların yaşadığı mağduriyetin giderilmesi ve kayıt dışı satışların önüne geçilmesi için internet üzerinden yapılan alışverişlere mutlaka tüketici koruyacak önlemler artırılmalıdır. Sorun oluşmadan önlemler geliştirilmelidir. Reklam yapıyor, satışı duyuruyor, sahtekârlık yapıyorsa bu kişi, şirket veya firma ürünü satmadan saptanarak müdahale edilmesi gerekir ” şeklinde konuştu.






FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SİYASET Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
YUKARI