Bugun...


Eleanor Arnason imzalı Geniş Ovaların Mamutları, raflarda!
Tarih: 23-10-2023 19:08:31 Güncelleme: 23-10-2023 19:08:31 + -


ABD’li ödüllü bilimkurgu yazarı Eleanor Arnason’un kısa ama çarpıcı romanı Geniş Ovaların Mamutları, Ayrıntı Yayınları’ndan çıktı!

facebook-paylas
Tarih: 23-10-2023 19:08

Eleanor Arnason imzalı Geniş Ovaların Mamutları, raflarda!

ABD’li ödüllü bilimkurgu yazarı Eleanor Arnason’un kısa ama çarpıcı romanı Geniş Ovaların Mamutları, Ayrıntı Yayınları’ndan çıktı! Arnason okurların, doğal karşıladıkları şeyleri sorgulamasına yol açan romanında, mamutların geçen yüzyıla kadar hayatta kaldığı ve yerli Amerikalıların, ziyaretçilerin avlanabilmesi için turlar düzenlediği alternatif bir tarihin hikâyesini içtenlik ve mizahla harmanlanmış bir dille anlatıyor. Geniş Ovaların Mamutları’nda ayrıca Terry Bisson’ın yazarla gerçekleştirdiği bir röportaj da, “Üçüncü Dünya Savaşı Sırasında Bilimkurgu Yazmak ve ‘Geleceğin Eşiğinde’ Açıksözlü Bir Röportaj” başlığıyla okurları bekliyor.

Ayrıntı Yayınları, Bilimkurgu Dizisi kapsamında, Tiptree, Mytopoeic, Spectrum ve HOMer ödülü sahibi, Nebula & Hugo Ödülü adayı Eleanor Arnason’un Geniş Ovaların Mamutları adlı kitabını okurlarla buluşturdu. Amerika'nın karanlık dönemlerinden birini, alternatif bir tarih anlatımıyla ele alan Geniş Ovaların Mamutları’nda, torunlarına atalarını anlatan Kızılderili bir kadın, “beyaz adam”ın mamutları öldürürken aynı zamanda toplumsal yapıyı ve ekolojiyi nasıl değiştirdiğine de işaret ediyor.

Yasin Öner’in Türkçeleştirdiği Geniş Ovaların Mamutları, raflarda ve internet satış sitelerinde!

“Arnason’ın bilgece ve ilgi uyandıran hikâyeleri, kanıksadığımız şeyleri sorgulamamızı sağlıyor. Sevme biçimimizi, nasıl savaştığımızı, nasıl yaşadığımızı.” Maureen McHugh
Tiptree ve Hugo Ödülleri sahibi

“Büyük bir yazar, bireysel bir yaşam hikâyesi yazabilir ve bununla daha büyük bir dünyaya dair bir çağrışım da üretebilir. Ancak, dünyanın tarihöncesini ve geleceğini kapsayacak kadar büyük bir çağrışıma nadiren rastladım. Ya da bunun yirmi binden biraz daha fazla kelimeyle başarıldığına. Arnason büyük bir yazar ve Geniş Ovaların Mamutları harika bir hikâye.” Karen Joy Fowler
Jane Austen Book Club adlı çok satan kitabın yazarı

“Eleanor Arnason inanılmaz bir yazar; doğrudan, kendini adamış bir kaleme ve keskin bir bakış açısına sahip. Metinlerindeki gerçeklik ne kadar fantastik olursa olsun, yine de çalışmaları gerçekliğe sıkı sıkıya bağlı ve karakterlerine gösterdiği şefkat ve saygı; güç, politika ve makul yaşamlar sürdürme arzusu duyan insanlar arasındaki katı etkileşime odaklanırken bile hikâyelerini içtenlik ve mizahla besliyor. Geniş Ovaların Mamutları, takdire şayan çalışmalarına eklenen hoş bir metin.” Suzy McKee Charnas
Hugo, Nebula ve Tiptree Ödülleri sahibi

 

ELEANOR ARNASON HAKKINDA
Eleanor Arnason, 1942’de New York’ta doğdu. Annesi Elizabeth Hickcox Yard, Batı Çin’deki bir misyoner topluluğunda büyüyen bir sosyal hizmet görevlisiydi. Babası Hjorvardur Harvard Arnason, İzlandalı göçmenlerin oğlu ve bir sanat tarihçisiydi.
Sanata, edebiyata, müziğe, tarihe ve sosyal adalete olan ilgisini ebeveynlerinden aldı. Bilime olan ilgisinin nereden geldiğinden emin değil. Belki anne babasının onu teşvik ettiği merakından, belki de Captain Video’yu televizyonda gördüğü ilk andan itibaren sevdiği bilimkurgudan.
Erken çocukluğunu New York, Chicago, Washington, D.C., Londra, Paris ve St. Paul’da yaşayarak geçirdi. 1949’da babası Minneapolis’teki Walker Sanat Merkezi’nin müdürü oldu ve ailesi, Walker’ın savaş sonrası tasarım projesi olarak inşa ettiği geleceğin evine taşındı. Bayan Arnason, 1960 yılına kadar (İdea Evi#2 olarak adlandırılan) bu evde yaşadı.
Swarthmore Koleji’nden lisans derecesini tamamlayarak mezun oldu. 1964’te sanat tarihi alanında doktora yaptı ve 1967’de üniversiteden ayrılıp, kolejler ve sanat müzeleri dışındaki yaşam hakkında bilgi edinmek için ayrıldığı zamana kadar Minnesota Üniversitesi’nde yüksek lisans yaptı.
1967’den 1974’e kadar büro memuru olarak çalıştı ve önce Brooklyn’in merkezinde, sonra Detroit’te ırksal olarak karışık, mavi yakalı mahallelerde yaşadı. Bu, Amerikan şehirlerinin yandığı, Detroit’teki siyah otomobil işçilerinin DRUM’u (Dodge Revolutionary Union Movement) organize ettiği ve Wayne State Üniversitesi öğrenci gazetesinin, “Bir sınıf bilinçli işçi 10.000 öğrenci değerindedir” başlığını attığı bir dönemdi. Bayan Arnason, burada sanat müzeleri dışındaki dünya hakkında çok şey öğrendi. İlk profesyonel satışını, kısa bir hikâyeyle 1972’de New Worlds’e yaptı.
1974’te Detroit’in zor zamanlara gebe olduğuna karar verdi. Amerikan otomobil endüstrisi, yabancı otomobil üreticilerinin güçlü baskısı altındaydı. Üç büyük firmanın rekabetçi kalabilmek için yeni tesislere ihtiyaç duyacağı ona göre ortadaydı ve fabrikaların Detroit’te inşa edilmesi olası değildi. Şehrin sakinleri yüksek sınıf bilincine sahip ve haklarını savunan kişilerdi. Minneapolis’e geri döndü ve yanında yakın arkadaşlığını ve yoldaşlığını hâlâ sürdürdüğü, Detroit işçi sınıfının güzel bir ürünü olan Patrick Arden Wood’u getirdi.
1974’ten beri İkiz Şehirler’de ofislerde, depolarda, büyük bir sanat müzesinde ve (son yıllarda) tarih, barış, adalet ve sanata adanmış bir dizi küçük ve kâr amacı gütmeyen kuruluşta çalıştı.
İlk romanı The Sword Smith, 1978’de yayımlandı. Bunu 1986’da To the Resurrection Station, 1987’de Daughter of the Bear King, 1991’de A Woman of the Iron People ve 1993’te Ring of Swords izledi.
1994 yılından bu yana kısa kurgu üzerine yoğunlaşarak, biri “hwarhath” adında bir uzaylı tür, diğeri de Lydia Duluth adlı yıldızlararası bir maceracı hakkında olmak üzere iki dizi birbiriyle bağlantılı hikâye yarattı. Ayrıca zaman ve uzayda seyahat edebilen; büyük, güçlü ve düzenbaz ruhlar olan Big Mamas hakkında bir dizi bilimkurgusal uzun masal üzerinde çalışıyor.
Wyrdsmiths (bilimkurgu ve fantezi düzyazıları) ve Cehennemden Lady Poetesses (bilimkurgu ve fantezi şiiri) adında iki yazı grubuna katılmaktadır.
Amerika Bilimkurgu ve Fantezi Yazarları ile Ulusal Yazarlar Birliği üyesidir. 1991’de UYB, OİB’in (Otomotiv İşçileri Birliği) bir parçası oldu. Sonunda, Detroit’ten ayrıldıktan yıllar sonra bir otomotiv işçisi oldu.
Bu biyografiyi neden üçüncü şahıs olarak yazdığına dair hiçbir fikri yok ama bu şekilde yazdı.






FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Kitap Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
YUKARI