Bugun...



Mor Cepken Projesi büyük bir farkındalık yarattı

Yörük Sanayici ve İş İnsanları Derneği (YÖRSİAD) “Mor Cepken - Kadının Sözsüz Dili” etkinliği ile farkındalık yaratmaya devam ediyor. YÖRSİAD, Falez Rotary ile pandemi öncesinde başlattıkları projeyi Muratpaşa Belediyesi’nin destekleri ile hayata geçirdi.

facebook-paylas
Tarih: 20-05-2022 16:46

Mor Cepken Projesi büyük bir farkındalık yarattı

Yörük Sanayici ve İş İnsanları Derneği (YÖRSİAD)  “Mor Cepken - Kadının Sözsüz Dili” etkinliği ile farkındalık yaratmaya devam ediyor. YÖRSİAD, Falez Rotary ile pandemi öncesinde başlattıkları projeyi Muratpaşa Belediyesi’nin destekleri ile hayata geçirdi.
Yörük kültürünün mihenk taşlarından biri olan Mor Cepken konusuyla alakalı etkinlik, Antalya Muratpaşa’da yer alan Türkan Şoray Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Etkinlikte, Muratpaşa Belediye Başkanı  Ümit Uysal, YÖRSİAD Başkanı M.Aykut Ege, YÖRSİAD Başkan Yardımcısı Funda Gülel, Antalya Falez Rotary Kulübü Mor Cepken komitesi Başkanı Rukselen Selek ile çok sayıda katılımcı yer aldı.


Yörük Sanayici İş İnsanları Derneği’ne teşekkür ettiler!
Kokteyl ile başlayan programa ilgi büyük olurken, programda moda tarımcısı Arzu Kaprol, yakın dönem Kadın ve Moda İlişkisi, Dr.Murat Kaplan Kadını anlamak, Belgesel Yönetmeni Cansel Karacan Yörük kültüründe Mor cepken konulu bir sunum yaparken, program sonunda da Bergama BEFEM Kültür ve Sanat Derneği, orijinal Yörük kıyafetlerini görsel sunumu ve tematik anlatımını gerçekleştirdi. Program Yörük halk dans gösterileri ile son buldu.
Programın açılışında Antalya Falez Rotary Kulübü Mor Cepken komitesi Başkanı Rukselen Selek ve Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, yörük kültüründe önemli bir paya sahip olan Mor Cepken’in hatırlatılması ve geleceğe taşınması açısından katkılarından dolayı Yörük Sanayici İş İnsanları Derneği’ne teşekkürlerini sundular.


Dileriz hiçbir kadın şiddete uğramasın!
YÖRSİAD Başkan Yardımcısı Funda Gülel, yaptığı konuşmasında “ Bizlerin bu organizasyonla öncelikli amacımız özümüzün ve sahip olduğumuz değerlerin hatırlanmasına ve yeni nesil tarafından öğrenilmesine bir nebze de olsa katkı koymaktır. Dileriz hiçbir kadın şiddete uğramasın, dileriz mor cepkenler çeyiz sandıklarında hatıra olarak saklanmaya devam etsin. Bu projede her zaman bizlerle olan Muratpaşa Belediyesi Başkanı sayın Ümit Uysal’a ve Antalya Falez Rotary Küulübüne çok teşekkür ediyorum. “dedi.

 


Yörük kültüründe kadın her zaman baş tacı olmuştur!
YÖRSİAD Başkanı M.Aykut Ege de yaptığı açıklamada “ Yörük sanayici ve İş İnsanları Derneği olarak sadece işimize değil kültürümüze de büyük önem veriyoruz. Atalarımızdan aldığımız güçle, ilerlediğimiz iş dünyasında atalarımıza saygı, kültürümüze saygı babında unutulmaya yüz tutmuş kültürümüzün öğelerini bulup çıkartıp gelecek nesillere taşımaya çalışıyoruz. Bugünde bunun için buraya geldik. Mor cepkeni konuşuyoruz. Mor cepkeni anlıyoruz, bundan sonra da geleceğe taşıyacağız. Muratpaşa Belediyesi ve Falez Rotary Kulübü ile pandemi öncesi hazırlığını yapmış olduğumuz bugünkü projemiz nihayet hayata geçiyor. Keyifli bir şekilde projemizi tamamladık. Dolu dolu geçen bir gündü. Amacımız bu önemli sembolün bugünde kalması değil, hem ulusal anlamda hem uluslararası anlamda değerini ortaya çıkarmak olacak. Mor cepkeni ve kadını çok önemsiyoruz. Yörük kültüründe kadın her zaman baş tacı olmuştur” dedi.


Mor cepken nedir?
Mor cepken, Yörük kadınının dik duruşunun, özgürlüğünün simgesi olarak biliniyor. Mor cepken Yörük kızlarının çeyiz bohçasına konurken, kenarları sarı simlerle işlenirken, yelek biçiminde mor bir renkli giysidir. Kadın evlendikten sonra herhangi bir zamanda Mor cepkeni giyerse bütün oba anlar ki kocası ona kötü davranmıştır. Mor cepken Yörük kültürünün kadınlara tanıdığı yüce bir hak olarak açıklanıyor.
YÖRSİAD Basın Servisi

 







FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI