Bugun...



Atmaca: Vakalar artıyor, havalandırmadan vazgeçmeyelim!

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, son günlerde yeniden yükselişe geçen Covid 19 vakaları nedeniyle uyarılarda bulunarak, kapalı ortamlarda yapılacak havalandırmanın riski azaltacağını belirtti ve yüksek elektrik birim fiyat tarifeleri nedeniyle havalandırmadan vazgeçilmemesi gerektiğinin altını çizdi.

facebook-paylas
Tarih: 13-07-2022 17:03

Atmaca: Vakalar artıyor, havalandırmadan vazgeçmeyelim!

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, son günlerde yeniden yükselişe geçen Covid 19 vakaları nedeniyle uyarılarda bulunarak, kapalı ortamlarda yapılacak havalandırmanın riski azaltacağını belirtti ve yüksek elektrik birim fiyat tarifeleri nedeniyle havalandırmadan vazgeçilmemesi gerektiğinin altını çizdi. Atmaca, özellikle toplu olarak kullanılan kapalı ortamlarda pandemi döneminde alınan bazı tedbirlerin yeniden gündeme gelmesinin gerektiğini, pandemi dönemi uygulanan yüzde 100 taze hava ile iklimlendirme uygulamasına geri dönülmesinin faydalı olacağını ifade etti.


Ülkemizde ilk olarak 2020 yılında görülen ve 2 yıl boyunca zaman zaman sokağa çıkma yasakları da dahil olmak üzere birçok tedbirle sosyal yaşantımızı sınırlayan koronavirüs salgını aşı uygulaması sayesinde son aylarda durma noktasına gelmişti. Ancak tüm tedbirlerin kaldırılması sonrası bugünlerde eski etkisinde olmasa da vaka sayıları giderek artmaya başladı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Makina Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, yaz aylarında yüksek sıcaklıklar nedeniyle vatandaşların sıklıkla kapalı ortamları tercih ettiğine vurgu yaparak, “Alışveriş merkezi, otel, ofis ya da hastanelerin ortak kullanım alanları gibi her türlü toplu halde kullanılan kapalı ortamlar, Covid-19 nedeniyle risk taşımaktadır. Pandemi döneminde elde ettiğimiz bazı kazanımları devam ettirmemiz önemlidir ve bunların başında da kapalı ortamların havalandırılması gelmektedir. İç ortamda virüs yayılımının kontrolü için iklimlendirme sistemlerinde uygulanabilecek en önemli tedbir havalandırmadır. Elektrik birim fiyat tarifelerinin yüksek olması nedeniyle havalandırma uygulamasından kesinlikle vazgeçilmemelidir. Havalandırma ile ortama temiz hava verilip, içerideki kirli havayı dışarı atarak ortamdaki virüs yükü azaltılabilir veya seyreltilebilir. Vakaların artış gösterdiği bu gibi dönemlerde havalandırma miktarı, enerji verimliliği gözetilmeksizin arttırılmalıdır.” dedi.


Toplu kullanım alanlarında genellikle karışım havalı klima santralleri kullanıldığını ifade eden Başkan Atmaca, “Bu karışım havalı klima santrallerinde soğutulan havanın bir kısmı mahal dönüşü dışarı atılırken, atılan kadar hava kalan havaya karıştırılarak tekrar soğutulmakta ve mahale geri gönderilmektedir. Yani mahalden dönen havanın yüzde 50 ile 70’i arasındaki bir miktarı tekrar soğutulmak kaydıyla insanların soluduğu ortama döndürülmektedir. Virüsün yeniden etkin olduğu bu günlerde bu gibi toplu kullanım alanlarındaki klima santrallerinin yüzde 100 dış havayla çalıştırılması dediğimiz tamamen taze havalı çalıştırılması, yani mahale verilecek havanın tamamen dışarıdan alınarak kullanılması, enerji tüketimini arttırsa bile sağlık açısından uygun olacaktır. Bu tip binaların yöneticileri pandemi döneminin hemen başında gerek edinilen bilinç gerekse yasal zorunluluklar dahilinde sistemlerini revize ederek yüzde 100 taze hava ile çalışma dahil birçok önlemi almıştı.  Normal olarak dışarıdaki yüksek sıcaklıktaki havanın santralde soğutulması yüksek elektrik birim fiyat tarifeleri nedeniyle işletmelere ekstra külfet olarak yansıyacaktır. İnsan sağlığının her şeyden önemli olduğu unutulmamalı, elektrik faturalarına yansıyacak olsa bile riskin arttığı bu dönemde toplu kullanılan kapalı ortamlarda en yüksek seviyede havalandırma muhakkak yapılmalıdır” diye konuştu.


Evsel klimalar ile ilgili de bilgiler veren Atmaca, “Bizler toplu kullanılan kapalı ortamlar ile ilgili uyarılar yaptığımızda vatandaşlar bazen evsel klimalar ile ilgili de gereksiz çekinceler yaşayabiliyorlar. Açıkça belirtmek gerekirse evin sadece hane halkı tarafınca kullanıldığı ve eve misafir alınmadığı kabul edildiğinde evsel klimaların kullanımı hiçbir risk taşımamaktadır. Ancak sadece Covid-19 özelinde olmamakla birlikte her zaman evsel klimaların bakımına özen gösterilmelidir. Bakımı yapılmayan ve temizlenmeyen klimalar, kullanıcılar için sağlık riskleri oluşturduğu gibi enerjinin verimsiz kullanımına da sebebiyet verecektir. Diğer yandan sadece pandemi dönemi değil her zaman evlerimizi belirli periyotlarla pencereler açılmak suretiyle havalandırmak sağlığımız açısından son derece faydalıdır” dedi.







FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI