Bugun...


Ticari süt işletmelerince 999 bin 348 ton inek sütü toplandı
Tarih: 16-07-2025 17:36:10 Güncelleme: 16-07-2025 17:36:10 + -


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamaya göre, Ülkemizde ticari süt işletmelerince 999 bin 348 ton inek sütü toplandı.

facebook-paylas
Tarih: 16-07-2025 17:36

Ticari süt işletmelerince 999 bin 348 ton inek sütü toplandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamaya göre, Ülkemizde ticari süt işletmelerince 999 bin 348 ton inek sütü toplandı.

Ticari süt işletmelerince 999 bin 348 ton inek sütü toplandı

Ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı, Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %2,0 azaldı, Ocak-Mayıs döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %0,7 arttı.

Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, inek peyniri üretimi %2,3 arttı, ayran ve kefir üretimi %11,9 arttı, yoğurt üretimi %7,8 arttı, içme sütü üretimi %8,8 arttı, tereyağı ve sadeyağ üretimi %22,6 arttı. Ocak-Mayıs döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre, inek peyniri üretimi %1,2 arttı, ayran ve kefir üretimi %6,8 arttı, yoğurt üretimi %4,0 arttı, içme sütü üretimi %3,8 arttı, tereyağı ve sadeyağ üretimi %9,9 arttı.
 

Bir önceki ay 981 bin 30 ton olan ticari süt işletmelerince toplanan inek sütü miktarı Mayıs ayında %1,9 oranında artarak 999 bin 348 ton oldu.
 

Bir önceki ay 142 bin 948 ton olan içme sütü üretimi Mayıs ayında %8,2 oranında azalarak 131 bin 232 ton olarak gerçekleşti.
 

AÇIKLAMALAR

Bu haber bültenindeki istatistikler çiğ sütü girdi olarak kullanan, "süthane işletmeciliği" ve "peynir imalatı" alanında faaliyet gösteren entegre süt işletmelerinin tamamına aylık olarak uygulanan anket çalışmasından elde edilmektedir. Anket kapsamına dondurma ve sütlü tatlı üreten işletmeler dâhil değildir.

İçme sütü üretimine ambalajlı sade ve katkılı sütler; ayran ve kefir üretimine sade ve çeşnili/aromalı tüm ürünler; yoğurt üretimine sade, süzme ve çeşnili/aromalı tüm yoğurtlar dâhildir.
 

 

 




Kaynak: TÜİK



FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EKONOMİ Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
YUKARI