Bugun...



Gürer: “Vatandaş sefilleri oynuyor, bankalar karlarının üstüne kar katıyor”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, torba yasa teklifinde bankacılıkla ilgili düzenlemelerin görüşüldüğü Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, bankaların karlılıklarını sürekli artırırken, ülkemizde toplumun tüm kesimlerinin zor koşullarda yaşam sürdürdüğünü söyledi.

facebook-paylas
Tarih: 02-11-2022 14:51

Gürer: “Vatandaş sefilleri oynuyor, bankalar karlarının üstüne kar katıyor”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, torba yasa teklifinde bankacılıkla ilgili düzenlemelerin görüşüldüğü Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, bankaların karlılıklarını sürekli artırırken, ülkemizde toplumun tüm kesimlerinin zor koşullarda yaşam sürdürdüğünü söyledi.

Geçen yılın ilk 8 ayında 48 milyar lira olan bankaların karının bu yılın aynı döneminde 252 milyar liraya ulaştığına dikkat çeken Gürer, vatandaşın bankalara ve finans şirketlerine olan borcunun ise 1 trilyon lirayı geçtiğini belirtti.
 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis’te yaptığı konuşmada bankaların karlılık durumu, vatandaşların bankalara olan borçlarındaki artış miktarı, banka çalışanlarının yaşadığı sorunlar ve kamu kurumlarında taşeron olarak çalışan işçilerin kadro beklentilerine değindi.


8 AYLIK KAR: 253 MİLYAR LİRA…
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde her kesimin zor koşullarda yaşam sürdüğü yerde bankaların kârlılıklarının arttığına dikkat çekerek, “Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu raporlarına göre geçen yılın ilk sekiz ayında 48 milyar 457 milyon lira olan bankacılık sektörünün net kârı 2022 yılının ilk sekiz ayında 252 milyar 280 milyona ulaşmış bulunuyor. Vatandaşın ekmeği küçülürken ülkemizin en kârlı işlerden biri de bankacılık oldu” dedi.


ÜLKEMİZDE YABANCI BANKA SAYISI 21’E ULAŞTI
CHP Milletvekili Gürer, Türkiye'de kurulan ya da şubesi olan yabancı banka sayısının da 21'e ulaştığına işaret ederek, yabancılar genelde kârlı işleri sevdiğini vurguladı.


BİR HAFTA İÇİNDE 15 MİLYAR 600 MİLYON LİRALIK YENİ BORÇ
Bankaların karlılıkları artarken vatandaşların durumunun her geçen gün daha da sıkıntılı bir hal aldığına işaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 7-14 Ekim haftasında, 15 milyar 600 milyon liralık artış gözlenen vatandaşın bankalara ve finansman şirketlerine olan borçlarında son beş ayda, 6 Mayıs-14 Ekim arasında 261 milyar liralık artış olduğunu aktardı.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “ Bankalara ve finans şirketlerine vatandaşların borcu 1 trilyon 12 milyar lirayı bireysel, konut, otomobil, ihtiyaç kredileri, 354 milyarı da kredi kartı borç bakiyelerinden kaynaklanıyor. Son süreçte tüketici kredilerinde 9 milyar liralık, kredi kartı borçlularını ise 6,5 milyar liralık artış olmuş. Vatandaşın bankalara olan borcunda yılbaşından bu yana 347 milyarlık, toplam borçlarında ise 349 milyar liralık artış bulunuyor” dedi.


BANKA ÇALIŞANLARI MAĞDUR
Meclis’teki konuşmasında banka çalışanlarının yaşadığı sorunlara da değinen Gürer, “Bankalar kâr ettiğine göre bankacılık sektöründe çalışanların da durumlarının iyi olması lazım ama durum öyle değil. Gerek mobbing, gerekse çalışma saatleriyle bankacılık en zor işlerden biri durumunda, özlük haklarında da iyileştirme sağlanamıyor. Örneğin kamu bankalarından Ziraat Bankası, Halk Bankası güvenlik görevlilerini asıl kadrolarına almış ama Vakıfbank’ta çalışanların asıl kadrosu dahi verilmemiş. Bankalar semirirken kendi yanlarında çalışan, güvenliğini sağlayan, hizmetini görenlerin ne yazık ki haklarını gasp ediyor” diye konuştu.


YEMEKHANE ÇALIŞANLARI KADRO BEKLİYOR
Ziraat Bankasında yemekhanede çalışanların kendisini arayıp, "Bizim de kadromuz yok, vekilim bizi de söyle." Dediklerini de aktaran Gürer, bankaların bu durumda olmasının, kendi çalışanlarının durumunu iyileştirmemesinin de ayrıca eleştiri konusu olduğunu ifade etti.


TAŞERON İŞÇİLERİN BEKLENTİLERİ
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, konuşmasında kadro bekleyen taşeron işçilerin beklentilerine de dikkat çekerek, “Ülkemizin genelindeki, kamu kuruluşlarındaki, belediye iktisadi teşekkürlerindeki, kamu iktisadi teşekkürlerindeki, kurumlarındaki ve kuruluşlarındaki binlerce taşeron kadro beklentisi içinde. ‘Yasa teklifi Meclise gelecek.’ deniliyor, ikinci torba teklif geldi ama onlarla ilgili bir düzenleme de yer almıyor” dedi.







FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SİYASET Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI