Bugun...



Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Günleri 40. Yıl Sempozyumu düzenlendi

Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Günleri 40. Yıl Sempozyumu, Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Anısına düzenlendi.

facebook-paylas
Tarih: 19-12-2022 17:53

Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Günleri 40. Yıl Sempozyumu düzenlendi

Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Günleri 40. Yıl Sempozyumu, Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Anısına düzenlendi.

Akdeniz Üniversitesi, Türkiye Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği, Türk Hepato Pankreato Bilier Cerrahi Derneği ve Organ Nakli Koordinatörleri Derneği tarafından Antalya Hotel Su’da Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Günleri 40. Yıl Sempozyumu düzenlendi. Açılış törenine Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Sağlık Bakanlığı Organ ve Doku Nakli Dairesi Başkanı Dr. Fatih Kacıroğlu, Antalya İl Sağlık Müdürü Dr. İsmail Başıbüyük, Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ömer Özkan, Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Beyazıd, Organ Nakli Koordinatörleri Derneği Başkanı Dr. Rahmi Baykan, Türkiye Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Uluğ Eldeğez, Türk Hepato Pankreato Bilier Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kerem, Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı ve akademisyenler katıldı.


PROF. DR: TUNCER KARPUZOĞLU ANILDI
Akdeniz Organ Nakli Günleri’nin pandemi nedeniyle geçen yıl online olarak gerçekleştirildiğini söyleyen Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan “Akdeniz Organ Nakli Günleri’nin bu yıl çok daha anlamlı, ayrı bir yeri var bizler için. Üniversitemizde Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu hocamız önderliğinde başlayan organ nakli uygulamalarının 40’ıncı yılına özel bir etkinlik düzenliyoruz. Bu vesileyle de 40. yıl sempozyumumuzla bu 40 yıllık birikime katkı koyacak olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bu vesileyle kıymetli hocamızı bir kez daha saygı, rahmet ve özlemle anıyorum. Onun attığı adım sayesinde bugün ilklere imza atılan adını dünyada duyurmuş bir üniversite haline geldik. Onun ismini taşıyan Organ Nakli Enstitümüz ve Merkezimiz ile ismini yaşatmak ve ondan devraldığımız bayrağı layıkıyla taşımak için elimizden geleni yapacağız.” dedi.


AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ORGAN NAKLİ BAŞARILARIYLA BİR MARKA OLDU
Akdeniz Üniversitesi’nin bu yıl 40’ıncı yılını kutladıklarını belirten Rektör Özkan “Üniversitemizin kuruluşuyla birlikte organ nakli uygulamalarının başlaması, bu konudaki misyonumuzu ortaya koyuyor. Akdeniz Üniversitesi gerçekten aradan geçen 40 yılda organ nakli konusundaki başarılarıyla bir marka haline geldi. Hastanemizde organ nakillerinin başladığı tarihten bugüne 5 bin 216 böbrek, 744 karaciğer ve 115 kalp nakli gerçekleşti. Bu verileri aldığımdan beri muhtemelen bu sayı artmıştır. Bu artış belki sayısal olarak çok anlam ifade etmeyebilir. Ancak bu 1 kişilik artış bile 1 hayat, umut bulan bir eş, evlat acısı yaşamayan bir anne-baba, aile sevgisiyle büyüyen bir evlat demek. Biz bu hassasiyetle bu sayıları yukarı çekebilmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Bu anlamda hem deneyim hem de donanım olarak çok daha fazla insan kurtarmak için hazırız. Rutin uygulamaların yanında böbrek-pankreas, böbrek-karaciğer, kalp-böbrek olmak üzere kombine organ nakilleri, doku uyumsuz canlı vericili böbrek nakli, çapraz donörlü canlı vericili böbrek nakillerini de başarıyla gerçekleştirebiliyoruz.” şeklinde konuştu.


SAĞLIK ARAŞTIRMA MERKEZİMİZ İÇİN ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR
Rektör Özkan, “Teknolojinin gelişmesini beklemek değil, bu gelişimin bir parçası olmak için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu amaçla Prof. Dr. Ömer Özkan hocamızın yürütücülüğünde başlattığımız İleri Sağlık Araştırmaları adlı ileri sağlık araştırma merkezimiz için çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’ndan alınan önemli bir bütçe desteği aldık. Perşembe günü de Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan bizi makamında kabul etti ve Ömer Özkan hocamız ile birlikte projede geldiğimiz noktayı anlattık. Biz gelecek konusunda umutluyuz. Hedeflerimizi gerçekleştirirsek biyoteknoloji alanında dünyada dikkat çekecek başarılara imza atacağımıza ve ülkemizi gururlandıracağımıza yürekten inanıyorum.” ifadelerini kullandı.


AMACIMIZ HER TÜRLÜ ORGAN NAKLİNİ MERKEZİMİZDE GERÇEKLEŞTİREBİLMEK
“Zaten özellikle kompozit doku nakli konusunda dünyada ve ülkemizde önemli ilklere imza atmış olmanın haklı gururu yaşıyoruz. 2010’da Türkiye’nin ilk çift kol nakli, 2011’de yapılan dünyanın ilk kadavra vericili uterus nakli ve 2012’de yapılan Türkiye’nin ilk yüz nakillerini merkezimizde gerçekleştirdik. Bugüne kadar 12 kompozit doku nakline imza atarak, dünyada en çeşitli kompozit doku nakli yapılan merkez olduk.” diyerek sözlerine devam eden Rektör Özkan, “Ayrıca Üniversite olarak temel amacımız her türlü organ nakli uygulamasını merkezimizde gerçekleştirebilmek. Öncelikle planladığımız akciğer ve bağırsak naklini yapmak istiyoruz ancak pandemi sebebiyle bu süreç biraz gecikti. Bunlar çok önemli operasyonlar. Her yerde yapılmıyor, önemli tecrübeler gerektiriyor. Bu konuda ekibimizin tecrübesine sonuna kadar güveniyorum. Yine hastanemiz altyapı olarak son derece yeterli. Bu konuda sadece nakil yapmak da değil amacımız, bu alanda teknikler geliştirme hedefindeyiz.” dedi. Rektör Özkan, böbrek, karaciğer nakli, kalp nakli, immunoloji, yeni nesil donör cerrahisi, robotik cerrahi alanında önemli konu başlıklarla sempozyumun gerçekleşeceğini ve programın gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.


AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ORGAN NAKLİNDE TÜRKİYE’NİN YÜZ AKI
Karşısında organ nakline gönül vermiş koca bir ordu olduğunu söyleyerek sözlerine başlayan Sağlık Bakanlığı Organ ve Doku Nakli Dairesi Başkanı Dr. Fatih Kacıroğlu, “Organ nakli konusunda Türkiye’nin yüz akı olan Akdeniz Üniversitesi’nde olmaktan ayrı bir mutluluk duyuyorum. Organ nakline dahil birçok şeyi organ temini, cerrahi alanda, takipte ve organ nakli cerrahlarının eğiminde çok büyük pay sahibi olan Akdeniz Üniversitesi, bu konuda Türkiye’nin yüz akı olarak ışıl ışıl parlıyor. Ve önümüzdeki günlerde organ nakline gönül veren ekibin çalışmalarıyla bu özellik artarak devam edeceğini görüyorum. Tüm nakil alanlarında aktif olan bir merkez, pankreas nakli içinde Akdeniz Üniversitesi’ne gerekli iznin verileceği müjdesini de buradan paylaşmak istiyorum.” dedi.
Akdeniz Üniversitesi’nin kompozit doku da oldukça başarılı işlere imza atan bir üniversite olduğundan bahseden Kacıroğlu, “Prof. Dr. Özlenen Özkan ve Prof. Dr. Ömer Özkan hocalarımıza teşekkür etmek istiyorum. Uterus nakli hakikaten bizim için yüz akı nakillerden bir tanesi. Bugüne kadar Sağlık Bakanlığı izinleriyle yapılan bir hizmetti. Ama yönetmelik çalışmasına start verdiğimizi ve yönetmelikle beraber ilgili mevzuat çerçevesinde bekleme sırası oluşturduğumuz hastalara uygun uterus naklini planlayacağımızı söylemek istiyorum.” ifadelerini kullandı.


ANTALYA’YI ORGAN NAKLİNDE MARKA HALİNE GETİRDİLER
2023 yılının organ nakli konusunda verimli bir yıl olması temennisinde bulunan Antalya İl Sağlık Müdürü Dr. İsmail Başıbüyük ise “Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan ve Prof. Dr. Ömer Özkan hocalara özellikle teşekkür ediyorum. Çünkü Antalya bölge koordinasyon merkezini yaptıkları işler sayesinde bir marka haline getirdiler. Tüm dünyada bir marka haline getirdi. Herhangi bir durumda hastalarını Ömer hocaya gönderebilmek için aranıyoruz. Biz de kendisini rahatsız ediyoruz bu anlamda. Ömer hocamız da sağ olsun bugüne kadar bizi hiç reddettiği olmadı. Teşekkür ediyoruz. 40 yıl da ve daha ilerleyen yıllarda nice başarıla temenni ediyorum.” şeklinde konuştu.
Transplantasyonun dinamik bir ortam olduğunu ve burada çalışanlarında dinamik olması gerektiğini söyleyen Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Beyazıd, “En değerli olan organı en değerli varlık olan insana ulaştırmak için çalışan dinamik ekip arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. 1998 yılında Akdeniz Üniversitesi’nde ilk defa beş ayrı organ beş ayrı alıcıya nakledildi. Bir de kalp nakli vardı. Bu hasta haziran ayında 25 yıl olacak. Gayet sağlıklı bir şekilde hayatını sürdürmekte. Daha sonra 112 kalp transplantasyonu daha yapıldı 4 hastaya ikinci kez, 3 hastaya kalp ve böbrek transplantasyonu yapıldı. Transplantasyonlarda emeği geçen her ferde ve organ bağışı yapan herkese teşekkür ediyorum. Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu hocamıza da Allah’tan rahmet diliyorum.” dedi.
Organ Nakli Koordinatörleri Derneği Başkanı Dr. Rahmi Baykan, Akdeniz Üniversitesi’nin çok köklü ve ilklere imza atan bir kuruluş olduğunu söyleyerek Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu’na rahmet diledi.
Türk Hepato Pankreato Bilier Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kerem, Akdeniz Üniversitesi ile yaptıkları çalışmalardan dolayı mutluluk duyduklarını belirterek derneklerinin eğitim faaliyetlerinden bahsetti.
Türkiye Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Uluğ Eldeğez, derneklerinin kuruluşu hakkında bilgiler vererek kuruluşta emeği geçen Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu’na Allah’tan rahmet diledi. Eldeğez, Akdeniz Üniversitesi’nin 1982 yılında kuruluşunda organ nakli konusunda uzman olan Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu’nun olduğunu ve şimdi de organ nakilleri konusunda başarılı olan Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan’ın olduğunu belirterek organ nakli camiası için bu durumun gurur vesilesi olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı, ilk kurulduğu günden bugüne kadar uygulama merkezinin gelişiminden bahsederek merkezin kurulmasında ve gelişmesinde emeği geçen Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu’nu rahmetle andı.
Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu’nun eşi Prof. Dr. Gülten Karpuzoğlu da Akdeniz Üniversitesi’ne Karpuzoğlu’nu unutmadığı ve anısını yaşattığı için teşekkür etti.
Açılış konuşmalarının ardından 40. Yılda Türkiye ve Akdeniz Üniversitesi’nde Organ ve Doku Nakli oturumunda Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan ve Prof. Dr. Ömer Beyazıd’ın başkanlığını yaparken Organ Naklinin Geleceği ve Kompozit Doku Nakilleri konusunda Prof. Dr. Ömer Özkan konuştu.


RAHİM NAKLİ KONUSUNDA YÖNETMELİK
İlk kol nakli, yüz nakli ve rahim nakli deneyimlerinden bahsederek sunumunu gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Özkan ise rahim nakli konusunda da Sağlık Bakanlığı’nın yeni bir yönetmelik çalışması gerçekleştirdiğini ve bu yönetmelik için kendilerinin daha önceden çalıştıklarını belirterek Sağlık Bakanlığı ile bu çalışmayı paylaşabileceklerini ifade etti. Prof. Dr. Ömer Beyazıd Avrupa’da katıldığı bir toplantıda İtalyan bir katılımcıya sorulan transplantasyon ve organ nakli merkezi denilince aklınıza neresi geliyor sorusuna Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi cevabı verdiği bilgisini paylaştı.
Yeni Nesil Donör Cerrahisi Perfüzyon Teknikleri konusunda Yeni Organ Çıkarım Teknikleri, DCD Donör Organizasyonu ve Dünyada Organ Makine Perfüzyon Kullanımı sunumunu Hollanda Leiden Üniversitesi’nden Prof. Dr. Andrea Baranski gerçekleştirdi. İki gün süren sempozyumda böbrek nakli ve immünoloji, solid organ nakilleri, organ nakli koordinasyonu, organ nakli cerrahisi alanlarında sunumlar gerçekleştirildi.







FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI