Bugun...



NİSAD'dan yüksek fruktozlu mısır şurubu açıklaması

Nişasta Sanayicileri Derneği (NİSAD), 15 Mart 2022 tarihinde internet haber sitemiz www.ajansbir.com'da yayınlanan “Göbek Yağlarını Eritmek İçin 5 Öneri” başlıklı haberde geçen yüksek fruktozlu mısır şurubu hakkında tarafımıza bir açıklama gönderdi.

facebook-paylas
Tarih: 18-03-2022 19:29

NİSAD'dan yüksek fruktozlu mısır şurubu açıklaması

Nişasta Sanayicileri Derneği (NİSAD), 15 Mart 2022 tarihinde internet haber sitemiz www.ajansbir.com'da yayınlanan  “Göbek Yağlarını Eritmek İçin 5 Öneri” başlıklı haberde geçen yüksek fruktozlu mısır şurubu hakkında tarafımıza bir açıklama gönderdi. NİSAD (Nişasta Sanayicileri Derneği) Genel Sekreteri  İsmail Kemaloğlu tarafından yapılan açıklamada, bu açıklamalarda yer alan yanlış algıya neden olacak bilgileri düzeltmek, kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla, Türkiye nişasta sanayini temsil eden en büyük kuruluş olan Nişasta Sanayicileri Derneği (NİSAD) olarak nişasta bazlı şeker hakkındaki güncel akademik verileri paylaşmak istedikleri kaydedildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"İnternet haber sitenizde 15.03.2022 tarihinde, “Göbek Yağlarını Eritmek İçin 5 Öneri” başlığı ile yayınlanan haberde yüksek fruktozlu mısır şurubu hakkında yapılan açıklamayı okuduk. Bu açıklamalarda yer alan yanlış algıya neden olacak bilgileri düzeltmek, kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla, Türkiye nişasta sanayini temsil eden en büyük kuruluş olan Nişasta Sanayicileri Derneği (NİSAD) olarak sizinle nişasta bazlı şeker hakkındaki güncel akademik verileri paylaşmak istedik.
İlgili haberde Memorial Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Dyt. Betül Merd’in, “Şekerli içecekler aşırı kalori alımına neden olurken, karın ve bel çevresindeki yağlanmanın en önemli nedenlerinden birisi olmaktadır. Şekerli ve gazlı içeceklerin büyük bir bölümünde kalorisi yüksek mısır şurubu kullanılmaktadır.” ifadesine yer verilmiş. Nişasta bazlı şeker, nişastalar ve sofra şekeri (pancar şekeri - sakaroz) eşit miktarda, 4 kkal/g enerji barındırır.
Vücut serbest fruktoz ile glikozu veya aynı şekerlerin sakaroz ve nişasta bazlı şekerden gelen halini tamamı ile aynı şekilde emer. Bu nedenle nişasta bazlı şekerin bir bileşeni olarak tüketilen fruktozun metabolik anormalliğe yol açması veya aynı kaloriye sahip bir diyette diğer şekerlere göre daha fazla kilo alımına neden olması mümkün görünmemektedir. (1) Bu bilgiler değerlendirildiğinde, toplam şekerin bir parçası ya da serbest şeker olarak bulunmasından bağımsız olarak, beslenme ile alınan fruktozun olumsuz sağlık etkilerine yol açtığına dair yeterli kanıt yoktur. (2)
Beslenme açısından ele alındığında, şekerlerin ister pancar, ister kamış, ister nişastadan üretilmiş olsun, hatta şeker katılmamış doğal yiyeceğin (meyve gibi) içeriğinden gelsin, aynı şekilde değerlendirilmesi gerektiğini WHO (2015-Sugar Intake for adults and Infants) (3) ve SACN (2015-Carbohydrates & Health) (4) gibi kuruluşlar da paylaşmaktadırlar.
Ticari bir amaç gütmeden çalışan bir kurum olarak yanlış algılamayı bilimsel gerçeklerle düzeltmeyi ve kamuoyunu doğru bilgilendirmeyi bir sorumluluk olarak kabul etmekteyiz. Bilimsel kanıtlar çerçevesinde, açıklamaları tekrar gözden geçirmenizi bekliyor ve kamuoyuna karşı sorumluluğunuz kapsamında düzeltmenizi diliyoruz. NİSAD olarak, nişasta ve nişasta ürünleriyle ilgili tüm bilimsel kaynaklarımızı sizinle paylaşmaktan memnuniyet duyacağımızı bilmenizi isteriz.
Saygılarımla,
İsmail Kemaloğlu
NİSAD (Nişasta Sanayicileri Derneği)
Genel Sekreteri


REFERANSLAR
    •    Klurfeld D, Foreyt J, Angelopoulos T, Rippe J. “Lack of Evidence for High Fructose Corn Syrup as the Cause of the Obesity Epidemic.” (Accepted, International Journal of Obesity, advance online publication, doi:10.1038/ijo.2012.157, 18 September 2012.)
    •    WHO (2003). Diet, Nutrition and the prevention of chronic diseases: Technical report 916.
    •    WHO (2015). Sugars intake for adults and children
    •    SACN (2015). Carbohydrates & Health







Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SAĞLIK Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI