Bugun...



SALDA`YA DOKUNMA, EKOLOJİK YIKIMA SEBEP OLMA

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Yönetim Kurulu, Salda Gölü alanı ile ilgili bir basın açıklaması yayınladı.

facebook-paylas
Tarih: 17-04-2020 16:23

SALDA`YA DOKUNMA, EKOLOJİK YIKIMA SEBEP OLMA

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:

"Küresel salgınla anlaşılmıştır ki, insanlığın doğada yarattığı tahribatı doğa karşılıksız bırakmıyor.
En önemli tabiat varlıklarımızdan biri olan Salda Gölü alanı ile ilgili, kamuoyunun tüm itirazlarına rağmen millet bahçesi olarak inşaat ihalesi yapılmış, buna karşı açılan davalar sürerken de alanda inşaat çalışmaları başlamıştır.


Salda Gölü, jeolojik ve kimyasal özellikleri sayesinde, birçok endemik türü barındıran ve Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından koruma altına alınan, aynı zamanda kritik türlere ev sahipliği yapan bir Dünya mirasıdır.


Yapılan çalışmalar Dünyada Mars gezegeninin yüzey özelliklerini (magnezyum yüklü beyaz kayalar) taşıyan Dünyadaki iki bölgeden birinin Salda Gölü olduğunu göstermektedir. Uluslararası sözleşmeler ile koruma altına alınmış türlerin yaşam alanlarına ev sahipliği yapan böylesine hassas bir alanda yapılan faaliyetler hem bölgenin doğal yapısının zarar görmesine neden olacak hem de uzun vadede turizm sektörünü olumsuz etkileyecektir.
Salda Gölünde kazı ve benzeri tahribatlar binlerce yıllık oluşumu yok edecektir. Bu nedenle doğal koruma alanlarının gelecek kuşaklara miras bırakılması da üzerimize düşen en büyük sorumluluklardan bir tanesidir.


Ne yazık ki son günlerde ziyaretçi kabulüne kapatılan alanda, ihaleyi alan firmanın iş makinaları Salda Gölünü karakteristik olarak özel yapan ve koruma altında olan beyaz kumullarını kazarak bir başka yere nakletmiştir.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, yapılan kusurlu davranış sebebiyle gerekli ceza hükümlerinin uygulandığı açıklanmıştır. Ancak bilinmelidir ki Salda Gölünde yapılması planlanan her türlü inşaat faaliyeti, geleceğimize yapılan büyük bir ihanet olacaktır.


Bu kapsamda İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi olarak konu ile ilgili her türlü faaliyetin ve hukuki süreçlerin takipçisiyiz.
Başta Salda Gölü olmak üzere, bölgemizdeki doğal, tarihi ve kentsel koruma alanlarının korunması için ilgili alanlardaki tüm uygulamaların takipçisi olacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız."







FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER TURİZM Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI