Bugun...


Türkiye bal üretiminde nerede?
Tarih: 04-12-2022 17:37:32 Güncelleme: 04-12-2022 17:37:32 + -


Doğal gıdalar ile insan sağlığının korunmasında ilk akla gelen gıdalardan bal üretiminde Türkiye’nin dünyada hatırı sayılır bir sırada olduğunu biliyor musunuz?

facebook-paylas
Tarih: 04-12-2022 17:37

Türkiye bal üretiminde nerede?

Doğal gıdalar ile insan sağlığının korunmasında ilk akla gelen gıdalardan bal üretiminde Türkiye’nin dünyada hatırı sayılır bir sırada olduğunu biliyor musunuz?
Dünyada bal üretiminde  Çin arkasından ikinci sırada yer alan ülkemiz bal ticaretinde dünyada kendisinden bahsettiren bir ülke değildir.
Ülkemizde hemen hemen her bölgede bal üretimi yapılmaktadır. Egede Muğla, Karadenizde Ordu, Akdenizde Adana yöresinde diğer yerlere oranla daha çok bal üretimi yapılmaktadır. Vücuda sağladığı direnç ve besleyici özelliği ile sayısız faydası olan bal üretiminde Türkiye az olan orman varlığı ile bal üretiminde dünyada lider ülkelerden birisi olarak üst sıralarda yer alıyor. Arılar balı çiçeklerin nektarlarını adeta vücutlarına alıp, minik vücutlarında olan enzimleri de kullanarak bal adını verdiğimiz doğal besini oluşturuyor. Koloni halinde yaşayan arılar insanlar tarafından oluşturulan kovanlarda bal üretimi yapabildiği gibi, doğada bulduğu ağaç kovuklarında da bal üretimi yapabiliyor. Özellikle kahvaltı başta olmak üzere birçok yiyecek grubunda sofralarımızın vaz geçilmez yiyeceği bal kozmetik sanayinde de kullanılıyor. Gelişmiş ülkelerde çok yüksek fiyatlara satılan pahalı ve değerli olan bal ülkemizde bu karşılığı tam anlamı ile ne yazık ki göremiyor. Balın adeta fason işçi çalıştırır gibi insan müdahalesi ile kırık şeker kullanılarak üretiminin hızlandırılması, balda şeker oranının artması ve doğal tadının bozulması kaliteye gölge düşürüyor.
Unutmadan ülkemizde bal üretiminde Ordu ilimiz 1. sırada yer almaktadır.
İsteniş Hakan Tüplek-Yurtiçi Haberler






FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
YUKARI