Bugun...



"Bitmeyen Yas Covid-19" Deniz Ülek Arıboğan ve Meltem Narter'in derlemesiyle raflardaki yerini aldı

Tüm dünyaya 21. yüzyılın en karanlık günlerini yaşatan koronavirüs salgını, insanlık üzerinde onarılamayacak hasarlar bırakırken; Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan ile Dr. Öğr. Üyesi Meltem Narter bu hasarın psikopolitik boyutlarını derledi. “Bitmeyen Yas COVID-19 – Pandemide Politik Psikoloji Yazıları”, İnkılâp Kitabevi etiketiyle raflardaki yerini aldı.

facebook-paylas
Tarih: 16-08-2022 18:56


Tüm dünyaya 21. yüzyılın en karanlık günlerini yaşatan koronavirüs salgını, insanlık üzerinde onarılamayacak hasarlar bırakırken; Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan ile Dr. Öğr. Üyesi Meltem Narter bu hasarın psikopolitik boyutlarını derledi. “Bitmeyen Yas COVID-19 – Pandemide Politik Psikoloji Yazıları”, İnkılâp Kitabevi etiketiyle raflardaki yerini aldı.

Belirsizlik, kaygı, kayıp, yas ve içe kapanma duygularıyla dolu olan pandemi kâbusu, ikinci yılı da geride bırakırken; hayatları etkilemeye devam ediyor. Dünyaya maskelerin ardından bakan insanların psikolojilerini ve yaşanan değişimlerin nedenlerini birlikte ele alan “Bitmeyen Yas COVID-19 – Pandemide Politik Psikoloji Yazıları”, Deniz Ülke Arıboğan ile Meltem Narter’in editörlüğünde okurlara sunuluyor.

Üsküdar Üniversitesi Politik Psikoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde sosyal ve siyasal alanda çalışmalarını yürüten akademisyenler, Arıboğan ile Narter’in editörlüğünde hazırladıkları “Bitmeyen Yas COVID-19” adlı kitapta, salgının toplumlar üzerindeki etkilerini inceliyor. 12 makaleden oluşan kitap; pandemi döneminde siyasilerin duruşu, bunun halktaki karşılığı ve ulusların kendi içine kapanması gibi konuları titiz bir dille ele alıyor.

“Bitmeyen Yas COVID-19” sınırlara korkuyla çekilen duvarların ardında kalanların, dışlananların ve ötekileştirilenlerin daha da zorlaşan yaşamlarına değiniyor. Pandemi döneminin ötekileştirilenleri; yaşlılar, toplu taşıma aracı kullananlar ve yoksullar bu kitapta kendilerine yer buluyor. Ekonomik güçlüklerin getirdiği sıkıntılar pandemide yalnızlıkla birleşip, bireyleri intihara doğru sürüklerken, her yeni sorunun yol açtığı daha büyük çıkmazlar Arıboğan ile Narter’in derlemesinde derinlemesine işleniyor.

“Pandeminin Psikopolitiği” kitabının devamı niteliğindeki “Bitmeyen Yas COVID-19 – Pandemide Politik Psikoloji Yazıları”, okurlarını değişime uğrayan kitlesel psikolojilerin etkisiyle şekillenen duygu, düşünce ve davranışlarıyla yüzleştirip; yalnız hissedilse de aslında herkesin aynı şeyleri yaşadığını bir kez daha hatırlatıyor.


Arka Kapak Yazısı
Bu kitap, 2020 yılının Mart ayında hayatımıza giren, sıradan olan pek çok şeyi altüst edip normal kavramını kökünden değiştiren ve sancıları hâlâ süren COVID-19’un politik psikoloji açısından etkilerini inceliyor.      

Salgının dünyaya ilk yansımalarını irdeleyen ve oldukça ilgi gören “Pandeminin Psikopolitiği”nin ardından Üsküdar Üniversitesi Politik Psikoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yapılan bu ikinci çalışma Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan ve Meltem Narter editörlüğünde alanlarında uzman akademisyenler tarafından hazırlanan 12 makaleden oluşuyor.

Pandemi döneminde yükselen yeni kitlesel psikolojiyi, bunun etkisiyle şekillenen siyasal ve sosyal davranışları, kolektif travmaları, korkuları, kaygıları Türkiye ve dünya ölçeğinde ele alan elinizdeki kitap göç, mültecilik, sınır duvarları, yaşlılık, yas gibi konular üzerinde yoğunlaşmış çalışmalar içeriyor. 1989’da yıkılan Berlin Duvarı’ndan beri küreselleşmeye doğru giden dünya pandemi etkisiyle tekrar içe kapanmaya başlarken, toplumlarda da “diğerine” karşı ırkçılık, ayrımcılık ve nefret baş gösteriyor. Bir yandan salgının getirdiği zorluklarla baş etmeye çalışan insanlık bir yandan da bu çağ dışı kavramlarla yüz yüze gelirken, kriz içinde kriz yaşanıyor.           

“Bitmeyen Yas COVID-19” pandemi etkisiyle değişen duygu, düşünce ve davranışlarımızı kitlesel düzlemde anlamak ve anlamlandırmak için bir kılavuz niteliği taşıyor.  

Makaleleriyle katkıda bulunanlar: Deniz Ülke Arıboğan, Şevin Karslı, Esra Işık, Elif Kaleli, Betül Çelebi Dağ, Zeynep Gümüş Demir, Safura Koçoğlu Eyiler, Berrin Göncü, Merve Suma Berberoğlu, Didem Ilgaz, Tuğba Aydın Öztürk, Dilek Özkan, Meltem Narter.

Yazarlar Hakkında
Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu. Yüksek lisans ve doktorasını İstanbul Üniversitesi’nde tamamlayarak 1995 yılında St. Andrews Üniversitesi’nde Terörizm ve Uluslararası Güvenlik Okulu’nu bitirdi. İstanbul Üniversitesi’nde 1998 yılından itibaren doçent, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde 2003 yılından itibaren profesör unvanıyla çalışmalarını sürdürdü. Aynı zamanda İstanbul Üniversitesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi, Hava Harp Okulu ve Harp Akademileri’nde dersler verdi. 2007-2010 yılları arasında Bahçeşehir Üniversitesi Rektörlüğü ve bu tarihten sonra da İstanbul Bilgi Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyeliği görevini üstlendi. 2016-2017’de Oxford Üniversitesi St. Antony’s College’de misafir öğretim üyesi olarak görev yaptı.

Arıboğan hâlen Oxford Üniversitesi CRIC (Centre for the Resolution of Intractable Conflict) merkezinde kıdemli üye olarak akademik çalışmalarını sürdürmekte ve aynı zamanda Doğuş Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.

Politik psikoloji alanında uluslararası çalışmalar yapan IDI (International Dialogue Initiative) yönetim kurulu üyesi ve Üsküdar Üniversitesi Politik Psikoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi müdürüdür. Arıboğan aynı zamanda Dünya Sanat ve Bilimler Akademisi üyesidir.

Çok sayıda ulusal ve uluslararası bildiri, kitap bölümü ve makalesi bulunan Arıboğan’ın editoryal çalışmaları; Travmaların Gölgesinde Politik Psikoloji (2019), Çin’in Gölgesinde Uzakdoğu Asya (2002) ve Uluslararası İlişkiler Sözlüğü (1992)’dür ve Cumhuriyetimize Dair (2008) adlı bir de ortak söyleşi kitabı bulunmaktadır.

Arıboğan’ın pek çok baskı yapmış telif eserleri arasında İnkılâp Kitabevi tarafından yayımlanmış olanlar şunlardır; Pandeminin Psikopolitiği: Travmaların Gölgesinde Politik Psikoloji (2020), The Wall (2019), Büyük Resmi Görmek (2019), Terör (2019), Uluslararası İlişkiler Düşüncesi (2019), Duvar: Tarih Geri Dönüyor (2017).

Dr. Öğr. Üyesi Meltem Narter
Lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü’nde, yüksek lisans ve doktorasını ise İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Psikoloji Bölümü’nde tamamladı. Doktor unvanını “Üniversite Gençlerinin Cumhuriyetçi Kimlik Tanımları” konulu doktora tezi ile aldı.

2002 yılında Kültür Bakanlığı Yayınlar Dairesi Başkanlığı’nın düzenlemiş olduğu “Gençliğin Gözüyle Cumhuriyet” konulu araştırma yazı yarışmasında, “Üniversite Gençlerinin Cumhuriyetçi Kimlik Tanımları” isimli araştırmasıyla ikincilik ödülü aldı. 2012 yılında, İstanbul Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından desteklenen “Türkiye’de Psikanalizin Sosyal Temsilleri” adlı çalışmasıyla İstanbul Psikanaliz Derneği tarafından 2012 Psikanaliz Yazıları başarı ödülüne layık görüldü.

1998-2008 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü Sosyal Psikoloji Anabilim Dalı’nda; 2008-2014 yılları arasında İstanbul Aydın Üniversitesi Psikoloji Bölümü Sosyal Psikoloji Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak görev yaptı. 2018 yılından beri Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.

Künye
Tür: Roman
Yayın Direktörü: Mehmet Bozkurt
Yayıma Hazırlayan: Günnur Aksakal – Ezgi Hotalak Adalı
Kapak Tasarım: Gilas Coşkun
Sayfa Tasarım: Aslı Varol
Sayfa Sayısı: 324
Kitap Ebadı: 13,7 x 21,5
İç Sayfa: III. Hm Enzo, 52 gr
Kapak Kâğıt Cinsi: Amerikan Bristol 230 gr







Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Kitap Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI