Bugun...


VERİMDER: Enerjide verimli dönüşüm desteklenmeli
Tarih: 13-12-2022 17:37:08 Güncelleme: 13-12-2022 17:37:08 + -


VERİMDER ANADOLU BULUŞMALARI KAPSAMINDA 27. TOPLANTISINI TRABZON’DA GERÇEKLEŞTİRDİ

facebook-paylas
Tarih: 13-12-2022 17:37

VERİMDER: Enerjide verimli dönüşüm desteklenmeli

Her geçen gün azalan enerji kaynaklarımızı daha verimli kullanabilmenin yollarına ilişkin farkındalık oluşturmayı temel misyon olarak belirleyen Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği - VERİMDER, Trabzon’da gerçekleştirdiği 27. toplantısında yapılarda enerjinin daha verimli kullanılabilmesi için yapılacaklara dikkat çekti.
Dalmaçyalı sponsorluğu ve Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi iş birliği ile gerçekleştirilen toplantının ana gündem maddesi yapılarda enerji verimliliği oldu.
Kurulduğu günden bu yana enerji verimliliği alanında faaliyetler gösteren Yapılarda Enerji Verimliliği – VERİMDER, enerji verimliliği alanında vatandaşları bilgilendirmek ve bu alanda güçlü bir farkındalık oluşturmak hedefiyle başlattığı Anadolu Buluşmaları toplantılarının 27.’sini Trabzon’da gerçekleştirdi. Bugüne kadar binlerce kişiye enerji verimliliği hakkında bilgiler veren VERİMDER, Trabzon toplantısını kamu kurumları, bürokrasi, üniversiteler, medya, inşaat-enerji sektörleri ve kanaat önderlerinin de yoğun ilgisiyle gerçekleştirdi.


ENERJİYİ ARTIK SANAYİDEN ÇOK YAPILARDA KULLANIYORUZ
Enerji verimliliği ve tasarrufuna ilişkin farkındalık oluşturmak amacıyla Türkiye’yi karış karış gezdiklerini aktaran VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin yaptığı konuşmada şunları aktardı:
“Anadolu Buluşmalarının 27.’sini Trabzon’da gerçekleştirdiklerini söyleyen Alkin, 3 yıl sürmesi planlanan projede geldikleri aşamada önemli başarılar elde ettiklerini kaydetti. Geldikleri noktada elde ettikleri başarılardan bahseden Alkin, “27. Toplantımızla birlikte elde ettiğimiz güzel başarılar oldu. Binalara enerji kimlik belgesi verilmeye başlandı. Daha öncesinde binalara enerji kimlik belgesinin verilmesi zorunlu değildi ancak geçen seneden itibaren mevcut binalarda da enerji kimlik belgesi zorunluluk haline geldi. Bununla ilgili sahtecilikte de özgürlüğü bağlayıcı cezalar eklendi. Bu bizim için de çok önemliydi. Önemsememizin nedeni, bizim ithalatımızın yüzde 90’ı ham madde aramalı yatırıma dayalı. 55 milyar dolarlık enerji ithalatımız bu sene 100 milyar doları geçiyor. Burada yapacağımız her tasarruf milletimizin başını dik tutması için çok önemli” dedi.
Konutlardaki enerji tüketiminin çoğunun enerji verimliliğine uygun olmadığını vurgulayan Emre Alkin, “Maalesef sera gazları ve enerjinin tüketimi dahil olmak üzere birçok şey konutlarda oluyor. Ve konutlarımızın yüzde 70’i maalesef enerji verimliliğine haiz değil. Eğer biz konutlarımızı bu bahsettiğimiz mantolama metotlarıyla uygun bir şekilde teşkilatlandırırsak, cari açığımızda 10 milyar dolara kadar her sene tasarruf etme imkanı bulacağız” dedi.


ISI YALITIMI MİLLİ BİR MESELE!
Dalmaçyalı markasıyla ısı yalıtımı pazarında lider olarak sorumluluklarının bilincinde çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirten Nippon Paint Betek Boya Pazarlama’dan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Arzu Uludağ Elazığ, “27 buluşmadır VERİMDER’in yanında yer alarak ısı yalıtımının önemini anlatmaya halkı bilinçlendirmeye çalışıyoruz.  20 yıla yakındır  da ısı yalıtımının önemini farklı mecralarda anlatmaya çalışıyoruz. Bütün bunlara rağmen hala ülkemizin konutlarının yüzde 70’i yalıtımsız. Yüzde 30’unun yalıtımlı olmasında ise kendimize pay biçiyoruz. Isı yalıtımı bizim için milli bir mesele, ekonomimizin güçlü olması için bu konuda yaptığımız çalışmaları sürdürmeye devam edeceğiz. Bizim yaptığımız araştırmalarda ısı yalıtımı doğru sistemler ile yapılırsa yüzde 60’a yakın tasarruf elde sağlıyor. Ayrıca ısı yalıtımının birey sağlığı ve aile sağlığı üzerindeki etkilerini de inceliyoruz.  Isı yalıtımı yaptırarak daha az enerji tüketirsek, daha az fosil yakıt tüketeceğimizden iklim krizi yolunda önemli bir katkı anlamına geliyor” dedi.


ENERJİDE VERİMLİ DÖNÜŞÜM ÖNEMLİ
Dünyayı etkisi altına alan küresel iklim değişikliğiyle mücadelede enerji tasarrufunun büyük rol oynadığımı kaydeden VERİMDER Dernek Başkanı Çağdaş Korkmaz ise, “Özellikle ülkemizde enerji verimliliği alanında bilincin arttırılması, aynı zamanda dünya ve Avrupa'daki gelişmeler, küresel iklim değişikliğiyle mücadele anlamında faaliyetler yürütüyoruz. Bu konuda şimdiye kadar 27.’sini gerçekleştirdiğimiz Anadolu Buluşmasında özellikle ülkemizde enerji ihtiyacı, dışa bağımlılık, yapılarda enerji verimliliğiyle beraber elde edeceğimiz tasarrufun altını çizmeye gayret gösterdik. Özellikle önümüzdeki dönemde enerjiye olan ihtiyacın, enerjiye olan ulaşımın yaratacağı zorluklar nedeniyle, mevcut yapılarımızın daha fazla enerjide verimli hale gelmesinin hem ülke ekonomisine katkısı hem hane halkına getireceği faydaları bugün vurgulamaya gayret gösterdik. Özellikle ileriye dönük olarak altını çizerek söylüyorum; hem Avrupa'da hem de ülkemizde enerji konusunda, iklim konusundaki değişikliklerin ve buradaki mücadelenin en önemli yapılarından bir tanesi mevcut konutlarımızın, yapılarımızın enerji verimli dönüşümünden geçiyor. Çünkü ağırlıklı olarak fosil yakıtlar tüketiyoruz. Yüzde 80 ısıtma ve soğutma amaçlı enerjiler harcıyoruz. Bunların azaltılması yüzde 60 mertebesinde tasarruf sağlaması ve bu yapıların başta ısı yalıtımlı olmak üzere enerji verimli hale getirilmesinden geçiyor. Bu hedeflere ulaşmak açısından da bu toplantıları, bu iletişimleri verim dalı olarak da yine sürdürmeye, önümüzdeki yıllarda da planlıyoruz” sözlerini kullandı.


BÖLGENİZİN İKLİMİNE ve YÖNETMELİĞE UYGUN SİSTEMLERİ SEÇİN
VERİMDER Genel Sekreteri Arkın Konak “Bugün vatandaşın cebinden çıkan paranın büyük bir kısmı ısıtılamayan ya da soğutulamayan evlerde uçup gidiyor. Yapılarda en fazla enerji kaçağı, ısı yalıtımı olmayan binalarda oluşuyor.  Enerji verimliliği ve tasarrufu denince en etkin yöntem, binaların dış cephelerine yalıtım uygulanmasıdır. Isı yalıtımı kalınlıkları bölgeden bölgeye fark gösteriyor. TS 825 standartlarına göre Trabzon’da 5 santim kalınlığında ısı yalıtımı yapılması gerekiyor. Aynı iklim şartlarında Avrupa’daki bir şehir de ise 10 santim kalınlıkta ısı yalıtımı yapılıyor. Isı yalıtımını daha hale getirmek için standartlarda da revizelerin yapılması gerekiyor. Enerji verimliliği için standartlara uygun ısı yalıtım kalınlığı uygulanması gerekiyor.  Tekniğine uygun bir ısı yalıtımı uygulaması ile yaklaşık %50 enerji tasarrufu sağlanabiliyor. Bunun yanı sıra binaların görünümü güzelleşirken yapının korunmasına da katkı sağlanmaktadır. Araba alırken yakıtına dikkat ediyoruz ama konut alırken enerji verimliliğine dikkat etmiyoruz” dedi.


ISI YALITIMINI HİBE İLE DESTEKLEMEK GEÇİŞİ HIZLANDIRIR
Konutların ısı yalıtımı ile ciddi tasarruf sağlanacağı noktasında konuşan Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar, İngiltere vatandaşlarına konut yalıtımı için hibe veriyor ve enerji verimliliği için onları kurdukları internet sitesi ile yönlendiriyor. Bizde ülke olarak enerji verimliliği konusunda daha fazla bilinçlenmeliyiz. Isı yalıtımı yaptığınızda borçlansanız bile çok kısa sürede kendini amorti etmesi büyük bir avantaj” dedi.






FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SEKTÖREL Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
YUKARI