Bugun...


Türkiye Ar-Ge 250 araştırması dünyaya açılıyor
Tarih: 08-02-2022 15:32:15 Güncelleme: 08-02-2022 15:32:15 + -


Pandemi dönemi ile birlikte global rekabet ortamında başarılı olmanın yolu Ar-Ge ve inovasyondan geçiyor. Ar-Ge harcaması yüksek ülkelerin rekabette yarattığı fark, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de son dönemde bu alana yönelik yatırımların artmasını sağladı.

facebook-paylas
Tarih: 08-02-2022 15:32

Türkiye Ar-Ge 250 araştırması dünyaya açılıyor

Pandemi dönemi ile birlikte global rekabet ortamında başarılı olmanın yolu Ar-Ge ve inovasyondan geçiyor. Ar-Ge harcaması yüksek ülkelerin rekabette yarattığı fark, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de son dönemde bu alana yönelik yatırımların artmasını sağladı. 2013 yılında bu yana Türk iş dünyasının Ar-Ge harcamalarının nabzını tutan Türkiye Ar-Ge 250 araştırması, 2022 yılı itibarıyla firmalarımızın performansını dünyaya da anlatacak etkin bir referans kaynağı olma hedefiyle Türkçe ve İngilizce rapor yayını olarak hazırlanarak dünyadaki kanaat önderleri ve uluslararası basın ile paylaşılacak.
 
 
2020 yılında dünyayı ve Türkiye’yi etkisi altına alan COVID-19 virüs salgını, sağlık ve teknoloji başta olmak üzere birçok alanda Ar-Ge faaliyetlerinin ne kadar önemli olduğunu bize tekrar gösterdi. Ar-Ge harcaması yüksek ülkelerin rekabetteki yarattığı fark, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de son dönemde bu alana yönelik yatırımların artmasını sağladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) "2020 Yılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetleri Araştırması" sonuçlarına göre; Ar-Ge harcamalarının tutarı geçen yıl bir önceki yıla kıyasla 9 milyar 3 milyon TL artarak 54 milyar 957 milyon TL’ye yükseldi. Bu yükseliş hayatımızın her alanına giren Ar-Ge ve inovasyon kültürünün, ülkelerin gelecek vizyonlarını belirlemede önemli rol oynadığının göstergesi.
 
Dokuzuncu yılında Türkçe ve İngilizce yayımlanacak
 
Ar-Ge’nin Türkiye’de yerleşik bir kültür konumuna gelmesi için son yıllarda ciddi hamleler yapılırken, bu adımlardan belki de en anlamlı ve de en etkilisi bu yıl 9’uncusu gerçekleştirilen “Türkiye Ar-Ge 250” araştırması. Türk iş dünyasının Ar-Ge harcamalarının nabzını tutan Türkiye Ar-Ge 250, 2013 yılından bu yana Ekonomi ve İş Dünyası Portalı Turkishtime tarafından gerçekleştiriliyor. Türkiye Ar-Ge 250 araştırması, 2022 yılı itibarıyla firmalarımızın performansını dünyaya da anlatacak etkin bir referans kaynağı olma hedefiyle Türkçe ve İngilizce rapor yayını olarak hazırlanarak, dünyadaki kanaat önderleri ve uluslararası basın ile paylaşılacak.
 
Yenilikçilik bilincinin yaygınlaşmasına ön ayak olmak, rekabetçilik avantajı sağlamak, küresel alanda söz sahibi olmak, nitelikli bilgi üretimi ve nitelikli insan kaynağını beslemek, sürdürülebilir ekonomiye ulaşmak vizyonu ile yola çıkılan araştırmada, her şeyden öte Türkiye’nin Ar-Ge kültürünün motive edilmesi amaçlanıyor.
 
Türkiye ve dünyada etkin bir referans olacak
 
Türkiye Ar-Ge 250 araştırması, her yıl olduğu gibi bu döneminde de Türkiye ihracat sıralamasındaki ilk 500 firma, Kamuoyunu Aydınlatma Platformu’nda Ar-Ge datalarını açıklayan firmalar ve T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onaylı Ar-Ge merkezi olan firmalara iletilen anketlere verilen yanıtlar ile hazırlanacak.
 
Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan Ar-Ge yapan firmalar hakkında yapılan, doğru kaynaklara ve verilere dayalı tek araştırma olan Turkishtime Türkiye Ar-Ge 250 araştırması, firmalarımızın Ar-Ge performansını tüm Türkiye’ye ve dünyaya anlatacak etkin bir referans kaynağı oluşturacak.
 
Firmaların 2021 yılındaki Ar-Ge harcamaları, 2021 yılında yapılan harcama tutarının toplam ciro içindeki payı, 2022 yılı için planlanan Ar-Ge harcamaları, Ar-Ge personel sayısı, 2021 yılında Ar-Ge merkezlerinde alınan; patent sayısı, faydalı model sayısı, tasarım tescil sayısı, marka sayısı ve 2021 yılı Ar-Ge desteklerinden yararlanma oranı Ar-Ge 250 araştırmasının temel datalarını oluşturacak.
 
Ar-Ge 250 prestij rapor yayını bu yıl nerelerde?
 
Ar-Ge araştırması konusunda prestijli duruşunu bu yıl global sahaya taşımaya hazırlanan Türkiye Ar-Ge 250 araştırma yayını, Türkçe-İngilizce olacak şekilde 6 bin 500 VIP ulusal ve uluslararası adrese özel olarak ulaştırılacak. Ulusal ve uluslararası basın ile paylaşılacak olan yayın, ekonomi ve iş dünyasının karar vericilerinden oluşan yurt içinde 40 bin tekil data ve uluslararası 3 bin VIP datayla da news letter yoluyla dijital formatta paylaşılacak.
 
Türkiye’de Cumhurbaşkanlığından üniversite rektörlerine, teknoparkların yönetimlerinden ihracatçı birliklerine kadar geniş bir yelpazeye sunulacak olan yayın, yurt dışında da geniş kitlelere ulaştırılacak. Yayın; ABD, Almanya, BAE, Birleşik Krallık, Fransa, İtalya ve Rusya’da inovasyon, teknoloji alanında haber üretici basın mensuplarından oluşan 3 bin VIP kişiye ulaştırılırken, Dünya Bankası, IMF, Dünya Sağlık Örgütü, Birleşmiş Milletler, R&D Management Conference Office (RADMA) teşkilatları ile aralarında Oxford, Stanford, Harvard, Cambridge, Kaliforniya, Melbourne, Princeton, Yale, Columbia, Seul, Chicago Üniversiteleri; California, ETH Zurich ve Massachusetts Teknoloji Enstitülerinin de bulunduğu dünyanın en iyi 100 üniversitesinde yerini alacak.
 
Ar-Ge 250 araştırmasından başlıklar
 • En çok Ar-Ge harcaması yapan ilk 250 firma
• En çok Ar-Ge harcaması yapan ikinci 250 firma
• Ar-Ge’de çalışan personel sayısına göre ilk 100
• Ar-Ge merkezinde yürütülen proje sayısına göre ilk 100
• Ar-Ge merkezinde çalışan lisans ve lisansüstü eğitimli personel sayısına göre ilk 100
• Ar-Ge merkezinde alınan tasarım tescil sayısına göre ilk 50
• Ar-Ge merkezinde alınan patent sayısına göre ilk 50
• Ar-Ge merkezinde alınan marka sayısına göre ilk 50
• Ar-Ge merkezinde alınan faydalı model sayısına göre ilk 50
• Türkiye Ar-Ge 250 araştırması sonuç değerlendirmeleri
• Teknoparklar - Teknoloji Transfer Ofisleri ve Ar-Ge
• Türkiye Ar-Ge 250 firmalarından Ar-Ge örnek projeleri
• Ar-Ge’de üniversite - sanayi işbirlikleri
• Ar-Ge destekleri
• Dünyadan yeni Ar-Ge proje örnekleri






FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER TEKNOLOJİ Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
YUKARI