Bugun...


Kumluca kabusa uyandı
Tarih: 12-12-2022 17:05:42 Güncelleme: 12-12-2022 17:21:42 + -


Kumluca İlçesi'nde gece boyu yağan sağanak yağış, köprüleri de yıkarak İlçe merkezi ve mahallelerinde büyük zarar yol açtı. Turfanda sebzeciliğin başkenti, harabeye döndü.

facebook-paylas
Tarih: 12-12-2022 17:05

Kumluca kabusa uyandı

Kumluca İlçesi'nde gece boyu yağan sağanak yağış, köprüleri de yıkarak İlçe merkezi ve mahallelerinde büyük zarar yol açtı. Turfanda sebzeciliğin başkenti, harabeye döndü.
Tüm seralar sel suları altında kalırken, İlçede sel nedeniyle araçlar sürüklenirken, ayakkabıcısından, Beyaz eşyacısına, Konfeksiyoncusundan Şarkütericisine, tüm zemin katta bulunan işyerleri de sular altında kaldı. Gece boyu uyumayan vatandaşlar, yağmurun şiddetini azaltması için dua ettiler. Sabaha doğru biten yağmur sonrası İlçede güneş açtı.

 


İlçede Sel Nedeniyle Eczane Nöbeti Değişti
Hacıveliler Mahallesi, Özel Hastane karşısında bulunan Candaş Eczanesi bugün için nöbetçi idi. Ancak sel nedeniyle hasar gören Eczane, nöbetini Durdaş Eczanesine devretti. Kelimenin tam anlamıyla felaketi yaşayan  İlçede tüm gözler, hükümetten gelecek müjdeli bir habere çevrildi. Belediye hoparlörlerinden gece boyunca yapılan anonslarla, vatandaşlara evlerinden çıkmamaları, güvenli yerlerde kalmaları uyarısında bulunuldu.Zemin katta oturanların evlerini boşaltmaları istendi. İlçe merkezinde sel nedeniyle bir çok  araç sürüklenirken, araçlarda mahsur kalanlar iş makinelerinin yardımıyla kurtarıldı.


EĞİTİME 1 GÜN ARA VERİLDİ
Aşırı yağış alan Kumluca'nın yanısıra Finike'de de eğitime ara verilmek zorunda kalındı. Kumluca Kaymakamı Tekin Erdemir, dün öğleden sonra başlayan ve akşam saatlerinden itibaren etkisini arttıran sağanak nedeniyle derelerin taştığını, ilçe merkezinde de sel ve su baskınları yaşandığını kaydetti. Birçok ev ve işyerinde hasar oluştuğunu belirten Erdemir;  "Su baskınlarının yaşanmaya başlamasıyla birlikte, gerek belediyemiz gerek kolluk kuvvetlerimiz gerekli tedbirleri alarak afeti en az hasarla atlatmak için canla başla çalışıyorlar. Yaptığımız değerlendirmede, ilçemizde tüm okullarımızı bir gün süreyle tatil etme kararı aldık. Bizler sahadayız, ekipler gelen ihbarları değerlendiriyorlar. İnşallah en az zararla bu afeti atlatırız" ifadelerini kullandı. İlçede etkili olan sağanak ve sonrasındaki durum nedeniyle zaman zaman kısmi elektrik kesintileri  yaşanıyor. İlçede bulunan Fide Üretim Tesislerinde de sel nedeniyle zayiatlar olduğu, zararın en aza indirgenmesi için, İlçede hummalı bir çalışma yürütülüyor.
Diğer yandan Belediye binasının altında bulunan ve belediyeye ait otoparkta da makam aracı, Aşevi araçları ve hizmet araçlarının da sulara gömüldüğü belirtiliyor.

 


Yetki Kargaşası Felaketin Büyümesine Yolaçtı
İlçede görev yapan basın mensuplarının zaman zaman yaptıkları paylaşımlarda, dere ve kesiklerin temizlenmesi, geç kalınmaması yolunda yapılan uyarılara kulak verimemesi, Yerel yönetimnin topu DSİ'ye atması, vatandaşların bir kaç fideyi daha toprakla buluşturma çabası sonucu kesikleri kısmen doldurması,ilaç ambalajı atıkları ve değişik çöplerle, dere ve kesik temizliğine dikkat edilmemesi, felaketin bu derece büyük olmasında büyük rol oynadı.

 

 


Antalya Milletvekili Atay Uslu, yaşanan felaket sonrası yaptığı açıklamada;
"İlk andan itibaren Kumluca ve Finikede etkili olan yağış ve sonrası sel felaketini takip ediyorum. Kaymakamlarımızla ve ilgililerle irtibat halindeydim. Özellikle Kumluca'da İşyeri, ev. araç ve tarım arazilerinde ciddi zararlar var.  Can kaybının olmaması en büyük tesellimiz. Kaymakamlarımız,
DSİ Bölge Müdürümüz, Karayolları Bölge Müdürümüz, AFAD İl Müdürümüz, Tarım Müdürümüz, Aldeniz Elektrik Müdürümüz  ilk andan itibaren harekete geçtiler ve sahadalar.
Valimiz Bölgeye intikal etti, ulaşmak üzere. İlk andan itibaren İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu ve Dış işleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu ile irtibat halindeyiz, bölgeden gelen bilgileri kendileriyle paylaşıyoruz. Bakanlarımız ve Hükümetimiz anında talimatlandırarak tüm kurumlarımızı teyakkuza geçirdiler, ilgili kurumlarımız müdahale için çaba sarfediyorlar. Can güvenliği için vatandaşlarımızın dikkatli olmalarını istiyoruz. Yoğun ve ani yağan yağıştan dolayı afet yaşayan Kumluca İlçemizde  kriz masası oluşturuldu. Valiliğimiz, Kaymakamlığımız, Belediyelerimiz, DSİ, AFAD, Karayolları, Akdeniz Elektrik, Tarım  vd. ilgili kuruluşlarımız teyakkuz halinde. 
Gerekli müdahale ve yardım çalışmalarına  oluşturulan Kriz Masası koordinasyonuyla devam ediliyor.
Ben de Ankara’dan bölgeye hareket ettim. Devletimizin tüm imkanlarını seferber ettik, yaraların tamamını saracağız inşallah. Kumluca ve Finike İlçemize geçmiş olsun..." dedi.
Mehmet ALPTEKÄ°N / KUMLUCA

 

 






FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KUMLUCA Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÃœN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
YUKARI